Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Leonard
 

   Prenumele mase Leonard, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, putin folosit la noi, reproduce un vechi nume personal germanic Leonhart,atestat inca din sec. 6 sub forma latinizata Leonardus. La origine un compus din cuvintele germanice leo, lewo — germ. l'dwe, engl. lyon „leu" si hart — germ. hart, engl. hard „tare, puternic", Leonard se incadreaza in seria antroponimelor formate de la nume de animale (-> Leontin) ; devenit calendaristic (la catolici) si raspindit mai ales in apusul Europei, numele apare in vechile noastre documente inca din secolul 15 sporadic si purtat probabil mai mult de straini (in Moldova, intr-un act din 1431, un sas Leonardus, iar in tara Romaneasca, la 1461, un stolnic in sfatul domnesc, Linart; formele „romanizate" Lenart, Linard, corespund germ. Lienhard).# Fr. Leonard, Le nard, germ. Leonhard, Lien-hard, it. Leonardo, magh. Leonard. O Celebrul artist, om de stiinta si ginditor italian Leonardo da Vinci.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Leontin : Dintre foarte putinele prenume ramase in uz pina in epoca contemporana, care au la baza nume de animale, cele mai raspindite si frecvente in Europa par a fi Leon, ... :

          Leopoldina : Prenume feminin extrem de rar la noi si probabil un imprumut recenl din onomastica apuseana, Leopoldina corespunde germ. Leopoldine, forma fem. pentru Leopold, ...