Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Leandru
 

   Prenume mase. modern, rar folosit si de influenta culta, Leandru este pus adeseori in legatura la noi cu subst. leandru, numele unui arbust ornamental de origine mediteraneeana, cu flori mari si placut mirositoare, in ciuda asemanarii perfecte a celor doua cuvinte, intre Leandru si leandru nu exista nici o legatura etimologica: numele plantei este probabil la origine un hibrid intre gr. rhododendron si lat. laurus, pe cind numele pers. reproduce gr. Leandros, un vechi antroponim compus din frecventele elemente laos — forma ionica leos „popor" (-» Nicolaie) si anir, andros „om, barbat" Alexandru). Redat in latina prin Leander sau Leandru» (se schimba pozitia accentului) si folosit de crestini, Leandru se raspindeste in Europa prin calendar, dar a fost extrem de rar folosit, atit in Occident, cit si in Orient. Desi in onomastica slava rasariteana numele este vechi, n-a patruns la romani, prezenta sa astazi in onomastica noastra fiind legata de influenta mitologiei grecesti. # Fr. Leandre, germ. Leandor, it., sp. Leandro, magh. Leander, bg. Leandro, rus. Leandr etc. O Prezenta lui Leandru in onomastica contemporana cit si in cea literara apuseana este legata de legenda tinarului Leandros, indragostit de o preoteasa a Afroditei, Eros, si care piere in valurile Helespontului intr-o noapte cind lampa iubitei care il calauzea de obicei este stinsa de vint.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Leonard : Prenumele mase Leonard, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, putin folosit la noi, reproduce un vechi nume personal germanic Leonhart,atestat inca ... :

          Leontin : Dintre foarte putinele prenume ramase in uz pina in epoca contemporana, care au la baza nume de animale, cele mai raspindite si frecvente in Europa par a fi Leon, ...