Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Lazar
 

   Cunoscut in toata Europa, din ce in ce mai putin frecvent ca prenume in epoca contemporana, Lazar reproduce un vechi ebraic Eleazar, la origine un nume teoforic frazeologic cu semnificatia „Elohim a ajutat", prin care parintii isi exprimau sentimentele de recunostinta pentru nasterea unui fiu (El-Elohim, unul dintre numele ebraice ale divinitati, si azar „a ajuta"). Daca forma ebraica apare doar sporadic in onomastica europeana (prin intermediul gr. Eleazar si lat. Eleazar, Eleazarus), mult mai multe sanse a avut o forma arameeana ulterioara, Lazar. Redat in gr. Lazaros si in lat. Lazarus, numele, devenit termen comun in multe limbi (engl. lazar, sp. lazaro, it. lazzaro), este folosit cu diferite sensuri („sarac, cersetor, zdrentaros, bolnav, lepros"), toate explicabile prin parabola biblica. Un alt cuvint comun, derivat de la Lazar, este engl., fr. lazaret, it. lazzaretto, rom. lazaret „izolator pentru persoane presupuse a fi contaminate de o boala contagioasa, loc de carantina"; it. lazzaretto desemna, inca din sec. 15, spitalul de boli infectioase din insula Santa Maria di Nazareth — azi Lazzaretto Vecchio, in apropiere de Venetia si este o creatie analoga lui nazaret, aparuta insa si sub influenta numelui insulei vecine San Lazzaro, unde exista, din sec. 12, un stabiliment pentru leprosi. Prin intermediul onomasticii slave, gr. Lazaros (in v. si. sub formele Lazarii, Lazoru, in pomelnicul de la Horodiste din 1484, Lazarie si Lazoria, in sirbo-croata in sec. 14) patrunde si in onomastica noastra. Cunoscut si in calendarul popular („simbata lui Lazar" — zi „rea de cazaturi, primejdii, fiare" si „Lazarelul"), numele era mult mai frecvent in secolele trecute, dovada fiind si numarul relativ mare de variante si derivate, multe cunoscute astazi mai ales ca nume de familie: Lazar, Laza-rul, Lazarea, Zarea, Lazarel, Lazarica, Lazaruc, Lazor, Zorica, Zorea, Zorel, Zorea, Lazur, Lazurea, Lazul, Laza, Lazea, Lazan, Laciu, Lascu, Lalu, fem. Lazarina etc. (in mare parte imprumuturi din limbile slave vecine Lazar, Lazor, Lazur, Lateo, Lal(u) apar inca din sec. 15 in documentele muntenesti si moldovenesti). • Fr. Lazare, germ. Lazarus, it. Lazzaro, sp. Lazaro, magh. Lazar, Lazd, bg. Lazar (hipoc. Laze, Lazo, Lako, Lalo etc), rus. Lazar (hipoc Zarea, Zurea etc).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Leandru : Prenume mase. modern, rar folosit si de influenta culta, Leandru este pus adeseori in legatura la noi cu subst. leandru, numele unui arbust ornamental de origine ... :

          Leonard : Prenumele mase Leonard, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, putin folosit la noi, reproduce un vechi nume personal germanic Leonhart,atestat inca ...