Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Laurentiu
 

   Supranumele Laurentius si Laurentia, foarte vechi si frecvente in onomastica latina, au indepartate ecouri in mitologie. Laurentia sau Acea Laurentia, veche divinitate romana, mama a larilor (sanscr. akka „mama"), dupa unele legende, ea este sotia pastorului Faustulus si in aceasta calitate i-ar fi hranit pe Romulus si Remus. Probabil, la origine, un adjectiv care indica apartenenta locala, Laurentius este considerat, aproape in unanimitate, derivat din toponimul Laurentum, numele unuia dintre cele mai vechi orase ale Peninsulei Italice, neidentificat insa pina astazi si pus in legatura, prin traditie, cu lat. laurus „laur, dafin". Cum, atit numele comun cit si toponimul sint preromane, explicarea radicalului lor printr-un cuvint latin nu poate fi acceptata, dar legatura cu numele cunoscutei plante de origine mediteraneeana nu poate fi cu totul indepartata, mai ales daca avem in vedere ca si laur este considerat un foarte vechi cuvint preindo-european. O alta incercare de a explica pe Laurentius, un probabil supranume atribuit membrilor societatilor atletice, ajunge in ultima instanta tot la necunoscutul cuv. laur. Simbolizind ideea de victorie a noii credinte, Laurentius si Laurentia au fost nume predilecte si la crestinii din primele secole ale erei noastre; in jurul anului 350 e.n., raspindite si popularizate datorita cultului unui martir mort in 258, cele doua nume apar printre cele mai frecvente in inscriptiile din Roma. Prin intermediul gr. Laurentios, Laurentia (-au- incepuse sa fie pronuntat -av-), numele ajung la slavi si la romani. Formele vechi Lavren-tie, Lavrentia, Avrentie, Arentie, Lavrintie, Avrintie si popularul Arvinte au fost inlocuite in totalitate de formele moderne culte Laurentiu, Laurentia, aparute la noi din secolul trecut (din aceeasi perioada dateaza si formatiile savante Laurian, Lauriana). Tot aici trebuie amintit si prenumele feminin nou si foarte rar la noi Loredana, imprumutat din italiana, unde este la moda nu de multa vreme; la origine un derivat care arata descendenta locala („din Lored sau Lauredo", azi Loreo din provincia Rorigo), Loredana apartine aceleiasi baze laur, intrucit toponimul provine din lat. lauretum „tufe de lauri". * Engl. Lawrence (hipoc. Larry), fr. Laurent, Laurence, germ. Laurentius, Laurentia (hipoc. Lorenz, Lenz, Lurz, Lora etc), it., sp. Lorenzo, Lorenza, magh. Lori ne, Laurencia, bg., rus., ucr. Lavrentii, Lavren. O Laurentiu, voievod al Transilvaniei, mentionat in bula regelui Ungariei din anul 1247; Lawrence Stern, prozator iluminist englez.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Lavinia : Prenume feminin modern, intrat in onomastica noastra odata cu moda numelor latinesti, Lavinia era un nume de veche traditie la romani. Dupa legenda, fiica regelui ... :

          Lazar : Cunoscut in toata Europa, din ce in ce mai putin frecvent ca prenume in epoca contemporana, Lazar reproduce un vechi ebraic Eleazar, la origine un nume teoforic ...