Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Laura
 

   Prenume feminin modern, raspindit, apreciat si destul de frecvent in onomastica noastra actuala, Laura (pron. La-u-ra) are o istorie interesanta si elocventa in ceea ce priveste capacitatea literaturii de a impune si sustine vreme indelungata un nume personal. in epoca imperiala romanii foloseau cognomenul mase. Laurus, considerat de marea majoritate a specialistilor drept o formatie pe baza subst. laurus „laur" (pentru Laurus, frecvent in Galia, a fost propusa si o etimologie celtica), lucru perfect explicabil daca luam in consideratie valoarea laurului in antichitate. Consacrat lui Apolo si renumit prin forta sa purificatoare, laurul incununa fruntile invingatorilor in lupte sau in jocuri, ale poetilor, imparatilor (de aici cuv. laureat). Corespondentul fem. Laurea, probabil o traducere a gr. Daphne (-> Daiina), devenit mai tirziu Laura (pron. Lau-ra), a avut sansa de a deveni celebru, inca din sec. 14, datorita nemuritoarelor poezii de dragoste ale lui Petrarca. Cunoscut astazi in toata lumea ca nume al iubitei marelui poet italian, cintata in cele 366 de compozitii ale culegerii numite Canzoniere sau Rime, Laura se bucura de o favoare deosebita in lumea moderna, foarte receptiva in ceea ce priveste onomastica literara. Cu totul alta a fost situatia cognomenului masculin; devenit nume independent si preluat de crestini, Laurus ajunge in greaca (Lau-ros), de aici la popoarele slave vecine si, in sfirsit, la noi. Cu rare atestari incepind din sec. 16, Lavrie, Lavru, Lavric se intilnesc cu formele Laur (atestat in 1443), Laor, Laurel, mai ales transilvanene si de provenienta latino-catolica. Dupa cum se vede, numele nu a fost popular la noi nici in secolele trecute; astazi, un prenume Laur ar fi o exceptie. # Laura, aceeasi forma in toate limbile popoarelor care il folosesc; pentru mase. fr. Laur(e), it. Lauro, bg. Lavur, rus., ucr. Lavr etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Laurentiu : Supranumele Laurentius si Laurentia, foarte vechi si frecvente in onomastica latina, au indepartate ecouri in mitologie. Laurentia sau Acea Laurentia, veche divinitate ... :

          Lavinia : Prenume feminin modern, intrat in onomastica noastra odata cu moda numelor latinesti, Lavinia era un nume de veche traditie la romani. Dupa legenda, fiica regelui ...