Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Larisa
 

   Prenume feminin modern si destul de putin folosit la noi, Larisa reproduce gr. Larissa, probabil necunoscut in perioada clasica. Izvoarele grecesti atesta insa, dintr-o perioada foarte veche si cu mare frecventa, existenta a nu mai putin de 16 orase care purtau acest nume, cel mai vechi si cunoscut fiind actualul Ldris(s)a (Larza) din Tesalia. Etimologia acestui toponim, cu o arie de raspindire destul de mare, ramine incerta, dar incercarile facute sint interesante, intrucit pot oferi citeva informatii asupra numelui personal. Strabo si Pausanias amintesc in operele lor de o zeita Larissa, fiica lui Pelasgos, de la care ar proveni numele oraselor grecesti; mai mult chiar, pentru a-i gasi totusi o explicatie, Larissa a fost apropiat de Chariessa si interpretat ca atare: „gratioasa, placuta" (gr. charis „gratie"). Dupa cit se pare, e vorba doar de o etimologie populara, mult mai rezonabila fiind presupunerea ca toponimul Laris(s)a este adaptarea greceasca a unui cuvint pelasgic cu sensul de „cetate, fortareata". Nu trebuie uitat nici faptul ca zeita Larissa era considerata fiica lui Pelasgos (insusi Hesiod afirma ca pelasgii erau autohtoni, ceea ce inseamna ca faceau parte din grupul vechilor populatii preelenise din Peninsula Balcanica si Asia Mica, asimilate, in parte, de catre greci). Preluat in perioada bizantina (probabil din Descrierea Eladei de Pausanias) si sustinut de numele orasului din Tesalia, Larisa devine nume pers. feminin si depaseste hotarele Greciei. Se pare ca la noi Larisa este imprumutat din onomastica rusa, unde numele este mai frecvent.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Laura : Prenume feminin modern, raspindit, apreciat si destul de frecvent in onomastica noastra actuala, Laura (pron. La-u-ra) are o istorie interesanta si elocventa in ... :

          Laurentiu : Supranumele Laurentius si Laurentia, foarte vechi si frecvente in onomastica latina, au indepartate ecouri in mitologie. Laurentia sau Acea Laurentia, veche divinitate ...