Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Iunia
 

   Prenumele fem. Iunia (mase Iuniu este rar) reproduce pe cale culta numele unei foarte vechi ginti romane Iunia. Izvoarele latine atesta frecvent numele pers. Iiinius, Iunia, ceva mai tirziu aparind si derivatele Iunianus, Iuniana. Numele gentilic este cu siguranta un derivat de la tema Iun- cuprinsa in numele Iunonei, protectoare a casniciei, a sotiilor si a mamelor. Identificata cu Hera din mitologia greaca, Iunona, fiica lui I >onos si a zeitei Rhea, era sora mai mare dar si sotia lui Iupiter (Zeus); I ionsiderata uneori si zeita a lunii noi, Iunona era probabil la origine o I livinitate a luminii. Unii specialisti ii atribuie origine etrusca, identifi-¦tfnd-o cu Uni. Numele gentilice si derivatele lor folosite in cele din urma si ica nume independente au fost purtate si de catre crestini. Prezenta vechilor Biume romane in onomastica contemporana se explica aproape' in exclusivitate prin moda numelor clasice latine sau prin legatura cu numele* ¦unii iunie. La vechii romani, luna solstitiului de vara era dedicata zeite? ¦uno si ii purta numele (lat. Iunius este un adjectiv de la Iuno), pastrat Ijtn limbile europene moderne (it. giugno, fr. juin, sp. junio, port. juhno* fcngl. june, germ. juni etc). Lat. Iunius ajunge si in romana, prin intermediul gr. Iounios. Raritati inainte de secolul trecut, Iunia, Iuniii, Iunian ¦mar ceva mai des odata cu influenta masiva a onomasticii latine, care* ¦narcheaza inceputul modernizarii prenumelor romanesti. Purtate mai Imult de copiii nascuti in iunie, Iunia, Iunica (mai rar Iunona sau mase punian) sint mult mai putin frecvente decit luliu, Iulia, Iuliana etc I# Fr. Junien, magh. «Tund, bg., rus. lunii, Iunia, gr. Iounia, Iounianos etc. O Din istoria romana ne sint cunoscuti Marcus Iunius Brutus, con-I ducator al revoltei care a dus la desfiintarea regalitatii la Roma si Marcus \lunius Brutus, unul dintre capii conjuratiei care s-a incheiat cu asask [narea lui Cezar. Poetul satiric JDecimus Iunius Iuvenalis etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Iustin : Prenumele Iustin si Iustina, nu prea frecvente la noi, reproduc pe cale-eulta numele pers. lat. Iustinus, Iustina. Frecvente inca din epoca imperiala, acestea ... :

          Ivona : Prenume feminin modern, rar in onomastica romaneasca si simtit ca strain, de aceea si grafia oscileaza, frecventa fiind cea originala, fr. Yvonne.. 1 Cunoscut ...