Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Irina
 

   Prenume feminin frecvent astazi, Irina reproduce vechiul gr. Eirene' sau Eirena, a carui semnificatie era clara pentru ca substantivul corespunzator eirane inseamna „pace". Ga nume propriu, Eirene este foarte vechi in Grecia (apare in Teogonia lui Hesiod) si apartine mitologiei, Eirene, Eunomia („disciplina") si Dike („dreptate") sint binecunoscutele chore, fiice ale lui Zeus si ale lui Themis, care ocrotesc vegetatia sau pazesc locasurile ceresti din Olimp, chemind sau alungind norii ce le invaluie. Devenita zeita a pacii, Eirene era celebrata atit la Atena cit si la Roma, orase in care avea altare si temple. Alaturi de numele feminin, vechii greci foloseau si mase Eirenaios „dedicat" (redat in latina prin Irinaeus sau Irineus, forma pastrata in limbile apusene). La popularitatea numelor a contribuit si sensul mistic pe care 1-a capatat cuvintul grecesc (dintre cei 25 de termeni folositi in Septuaginta pentru a traduce ebr. salom „pace", eirene este cel care se impune). Patrunse in onomasticonul crestin prin cultul unor numerosi martiri sau sfinti si devenite calendaristice, numele se raspindesc in Europa, dar frecventa mult mai mare a fem. Irina in epoca moderna nu este straina de influenta mitologiei grecesti, imprumutat din greaca, unde Eire*ne se pronunta inca din primele secole ale erei noastre Irini, numele este vechi la popoarele slave vecine (la slavii de rasarit, de ex., forma populara Orina apare din sec 11, iar la 1484, in pomelnicul de la Horodiste este atestat prin forma Irina, la sirbi, croati Jcrina apare la 1441); prin intermediul acestora vechiul nume grecesc patrunde si la romani, dar, desi calendaristic, Irina n-a fost popular la noi in secolele trecute. Formele atestate in documentele noastre vechi (Erina, Orena, Irinca etc.) nu apar inainte de 1500; existenta unei forme mase Irinei sau Irinii (neatestata inca, dar normala, intrucit numele este calendaristic si apare la popoarele slave vecine) este probata de toponimul Irinesti. Actualul Irin este refacut din forma de feminin, frecventa la noi in ultima vreme, probabil si sub influenta culta occidentala (derivatul Irinei, desi are forma de masculin, este folosit numai pentru fete). • Engl. Irene, fr. Irene, mase IranSe, germ. Irene, mase Irenaus, it., sp. Irene, mase Irineo, magh. Ireneusz, Jerno, fem. Iren, Irina, Jerne etc, bg. Irina, Erina, mase Irinei, rus. Irina, Orina (popular Arina), mase Irinei, Irinii. O Fiziciana si chimista Irene Joliot-Curie. ? Irene, cunoscut personaj feminin din Forsyte Saga de Galsworthy.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Isidor : Prenumele Isidor si Isidora, rare la romani, reproduc vechile nume grecesti Isidoros si Isidora, atestate din epoca greco-romana (in operele lui Pliniu cel Batrin, ... :

          Isolda : Prenume feminin extrem de rar la noi si aparut sub influenta onomasticii literare, Isolda corespunde vechiului german de sus Iswalda. Ca majoritatea numelor de ...