Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Iordan
 

   Raspindit in intreaga Europa si in unele regiuni chiar destul de frecvent, Iordan este o creatie a onomasticii crestine, care are la baza numele cunoscutului riu biblic. Atestat inca din primele secole ale erei noastre (in inscriptiile latine apar Iordanus, Iordanes, Iordana, iar in izvoarele grecesti,. Iordanes), numele pers. isi datoreaza aparitia caracterului sacru atribuit de religia crestina riului in care ar fi fost botezat Iisus. Deci pentru a afla semnificatia originara a cuvintului folosit cu valoare antroponimica, va trebui sa ne ocupam de hidronimul Iordan, numit astazi El Arden sau El Sharih. Ebr. Jarden, in arameeana Jardanah sau Jurdanah, in surse egiptene J (a) (i)raduna, a atras atentia de multa vreme, una dintre cele mai vechi etimologii, astazi doar de domeniul curiozitatilor lingvistice, apartinind chiar lui Hieronim, autorul traducerii Bibliei in latina (acesta considera hidronimul un compus din ebr. jor „fluviu" — asa era numit mai ales Nilul, si Dan, prin care era desemnata o cetate din Canaan). O ipoteza moderna deriva ebr. Jarden din radicalul verbal semitic jarad — „a curge" (sirianul jurdah „riu"). Cum desinenta -en este proprie dualului in arameeana, semnificatia originara a hidronimului este „cele doua riuri" (in trecut se considera ca Iordanul are doua izvoare, nu trei asa cum se stie astazi). Folosit in amintirea primului botez crestin, numele pers. Iordan capata o deosebita popularitate mai ales dupa Cruciadele din ev. med. care aveau drept pretexte lupta impotriva „necredinciosilor4 si eliberarea „locurilor sfinte"; cam in aceeasi perioada au trait si o part€ din persoanele sanctificate sau beatificate de biserica romana, rezultatul fiind aparitia lui Iordan in calendare (si implicit cresterea frecventei numelui). Prin filiera slava numele a ajuns si la romani, dar aparitiile lui Iordan si Iordana in documente sint destul de rare (frecventa mai mare in regiunile sudice ale tarii se explica prin influenta onomasticii sud-slave, la bulgari, de ex., numele se bucura si astazi de o mare popularitate, in calendarul nostru popular, Iordanul este un alt nume al Bobotezei, sarbatoare „tinuta" pentru a nu suferi de boli si friguri; la aceeasi data se practica obiceiul udarii cu apa (cei ce il indeplinesc sint numiti iordanitori), care aminteste de vechile rituri de purificare (cel mai vechi si simplu procedeu era spalarea cu apa). Cunoscut ca nume de familie sau din derivate toponimice, Iordan apare arareori astazi ca pronume, fenomen care ar putea fi pus in legatura si cu sensul peiorativ din expresiile curente „a duce cu iordanul" sau „a umbla cu iordane" — adica a spune vorbe goale. % Fr. «Iordan, Jourdain, germ. Jordan, it. Giordano, sp. Jordan, magh. Jordan, bg., rus. Jordan etc. O Iordanes, istoric al gotilor din sec. 6, filozoful italian Giordano Bruno.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Iosif : Cu o larga arie de raspindire, popular si frecvent mai ales in apusul Europei, losif continua un vechi nume pers. ebr. Joseph. Explicatia numelui apare chiar in ... :

          Irina : Prenume feminin frecvent astazi, Irina reproduce vechiul gr. Eirene' sau Eirena, a carui semnificatie era clara pentru ca substantivul corespunzator eirane inseamna ...