Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Inocentiu
 

   Prenume putin folosit la noi, Inocentiu reproduce pe cale culta numele pers. lat. Innocentius, atestat in izvoarele latine din epoca crestina. Semnificatia numelui este clara si astazi pentru vorbitorii limbilor romanice; creat pe baza adj. lat. innocens, innocentis (din aceeasi familie fac parte si neologismele inocent, inocenta), un derivat al verbului nocere „a vatama" (de aici nociv, nocivitate), numele personal are semnificatia „nevinovat, curat, candid" (pentru sensul crestin al numelui este interesant de amintit ca biserica sarbatoreste pe sfintii Inocenti, martiri — copii ucisi de regele Irod, la Betleem). Patruns in onomasticonul sacru si devenit calendaristic, Innocentius se raspindeste in Europa, fiind mai frecvent in apus; numele este destul de rar in sud-estul Europei (aici este continuata forma gr. Innokentios). Inochentie este o raritate in secolele trecute la romani (in documentele moldovenesti din epoca lui Stefan cel Mare apare o singura data, ca nume al unui calugar); la fel ca si Inocentiu, fem. Inocentia (aparitia acestor forme in Transilvania poate fi legata si de influenta latino-catolica). 0 It. Innocenzo, sp. Inocencio, germ. Innozenz, magh. Innozenz, Ince, Innocencia, bg., rus. Inokenti(i), ser. Inocentije, Inocencij etc. O in istoria bisericii romano-catolice, numele a fost purtat de un mare numar de papi. Dintre acestia il amintim pe Inocentiu al III-lea (1198 — 1216), initiatorul Cruciadei a IV-a (in urma careia a fost intemeiat, prin cucerirea Bizantului, Imperiul latin de rasarit, 1204—1261) si initiatorul Inchizitiei. Carturarul Inocentiu Micu Clain. ? Inocente X, pictura celebra de Velasquez.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ioachim : Prenumele mase. loachim folosit si astazi la noi, dar foarte putin frecvent, reproduce numele pers. ebr. Jehojakim, purtat de trei personaje biblice, primul dintre ... :

          Ioana-Ion : Se poate afirma ca Idn a fost si este inca cel mai raspindit si frecvent nume de persoana nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (bineinteles, in forme ...