Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ignat
 

   Rar folosit astazi ca prenume, dar destul de cunoscut ca nume de familie, Ignat corespunde lat. Ignatius, a carui etimologie ramine nesigura. Singura ipoteza interesanta este aceea care considera pe Ignatius o foi ma a vechiului nume gentilic Egnatius, modificare datorata probabil unei etimolcgii populare (prin apropiere de lat. ignis „foc"). Egnatius era fcarte vechi la romani si aproape cu siguranta prelatin; desi se stie ca gentilicul roman are la baza un nume etrusc de tipul Ecnate, Ecnatna, nu se poate face nici o presupunere in legatura cu semnificatia originara, numele etrusce amintite raminind obscure. Tot Ignatius sta la baza actualelor forme apusene, cunoscute la toate popoarele occidentale, dar cu o frecventa mai mare in Spania. Raspindirea numelui in Europa este legata de cultul unor martiri crestini, dintre care cel mai cunescut si la noi ar fi fost martirizat la Roma, in timpul imparatului Traian. Din latina numele trece si in greaca; forma Ignatios, care apare numai in epoca greco-remana, se raspindeste mai tirziu la popoarele slave vecine, unde atestarile urca pina in sec. 13; la sirbi si croati este atestat Ignat, din sec. 13, Ignatie, din anul 1322, iar la ucraineni numele apare din 1436. Prin intermediar slav, Ignat si Ignatie apar in documentele moldovene din timpul lui Stefan cel Mare, dar numele devine ceva mai frecvent in sec. 16—17. Alaturi de Ignat, forma cea mai raspindita la romani, mai sint cunoscute si Egnatie, Ihnat, Icnat, Igna, Ignea, Ignul, Ignatel, Ignat, Natii (formele cu sint din Transilvania, sub influenta maghiara), Natco, Ognat etc. Forma moderna Ignatiu este de origine savanta, latino-catolica. Numele nu a fost prea popular la noi, mai ales datorita unei interesante evolutii semantice a numelui personal Ignatul, sarbatoare mai mult populara si pagina decit crestina, tinuta de oameni odinioara pentru a fi aparati de boli si lovituri (mai ales femeile tineau Ignatul pentru a nu da nastere unor copii „pociti"), coincide, la noi ca si la alte popoare, cu ziua taierii porcilor; din aceasta cauza ignat a ajuns sa insemne „executie" asa cum reiese din cunoscutele expresii populare „isi asteapta ignatul" sau „nu se ingrasa porcul in ziua de Ignat". 0 Engl. Inigo, fr. Ignace, germ. Ignatius (cu hipoc. Ignaz si Naz), it. Ignazio, sp. Ignacio, port. Inigo, magh. Ignar, Ignacia, bg. Ignat ie, Ignat, Onata, rus. Ignatii, ucr. Ihnat, Ilnat, ser. Ignatie, Ignat, Igno, pol. Ignacy. O Popularitatea numelui la catolici si mai ales in Spania este legata de faima calugarului spaniol Ignatiu de Loyola (in sp. Inigo Ydnez de Onaz y Loyola, 1491 — 1556), dusman al Reformei si intemeietor al cunoscutului ordin calugaresc „Compania lui Iisus", confirmat de papa in 1540 sub numele de Ordinul iezuitilor.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Igor : Rar la noi si intilnit numai in epoca moderna, Igor este un imprumut, pe cale culta, din onomastica rusa. Specific rusesc, vechi si cu o frumoasa traditie, Igor ... :

          Ilarie : Putin folosit astazi la noi, Ilarie, fem. Ilaria reproduce gr. Hilarios, nume pers. cu semnificatie transparenta pentru greci, care il pun usor in legatura cu ...