Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ifigenia
 

   Prenume feminin modern si rar, cu indepartate rezonante in mitologia greaca, Ifigenia reproduce pe cale culta gr. Iphigeneia, cunoscut din operele lui Eschil, Euripide, Strabon, Pindar, Plutarh etc in vechea onomastica greaca apare un numeros grup de nume personale compuse cu adv. iphi-cu putere, tare". Pentru a ne forma o imagine macar sumara asupra acestora, vom aminti citeva dintre cele mai frecvente: Iphidgeira, Iphias (numele unei preotese a zeitei Artemis, in opera poetului Apollonios din Rodos, 295215 i.e.n., autorul Argonauticii), Iphigenes (corespondentul mase. al numelui in discutie), Iphidamas (apare la Homer in Iliada, la Strabon etc), Iphikles (cel mai vechi compus din aceasta grupa, atestat la Hesiod), Iphicrates (apare la Xenofon) etc. Al doilea element de compunere, radicalul gen- a naste", frecvent si el in compunerea multor nume de persoane-> Eugen; Ghenadic etc), este cunoscut si din multe cuvinte comune care apartin aceleiasi mari familii (gen, gena, genetica, geneza, genitiv). Patruns si in onomasticonul crestin, vechiul nume grecesc se raspindeste in unele regiuni ale Europei, dar cum cultul fecioarei din Ethiopia celebrata de biserica avea o foarte redusa popularitate, prezenta lui Ifi-genia in inventarul prenumelor moderne este datorata mai ales modei numelor clasice si literare. Cunoscuta eroina a mitologiei grecesti, Ifigenia este fiica lui Agamemnon si a Clitemnestrei. Legenda ei, care a inspirat opere celebre in literatura si muzica universala, este legata de calatoria grecilor spre Troia. Neputind parasi Aulida din cauza unui vint puternic, Agamemnon accepta, dupa indelungi ezitari si framintari, ca frumoasa sa fiica Ifigenia sa fie jertfita zeitei Artemis pentru a o indupleca pe aceasta sa-i ajute pe greci. Adusa in Aulida de catre mama ei, Ifigenia accepta, de buna voie, sa faca acest suprem gest pentru binele Greciei. Dar chiar in momentul jertfei, Artemis o rapeste pe tinara, inlocuind-o cu o caprioara si o duce in indepartata Taurida (Crimeea). ? Dintre creatiile celebre inspirate de legenda Ifigeniei trebuie mentionate tragediile lui Euripide, Racine si Goethe, precum si cele doua opere ale lui Gluck, Ifigenia in Aulida si Ifigenia in Taurida.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ignat : Rar folosit astazi ca prenume, dar destul de cunoscut ca nume de familie, Ignat corespunde lat. Ignatius, a carui etimologie ramine nesigura. Singura ipoteza interesanta ... :

          Igor : Rar la noi si intilnit numai in epoca moderna, Igor este un imprumut, pe cale culta, din onomastica rusa. Specific rusesc, vechi si cu o frumoasa traditie, Igor ...