Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ieremia
 

   Rar folosit astazi ca prenume, Ieremia reproduce un vechi nume pers. ebr. Jirmejahu, purtat de mai multe personaje ale Bibliei dintre care cel mai important este cu siguranta profetul Ieremia (cei mai multi specialisti sint de acord ca acest Ieremia, nascut dintr-o familie sacerdotala in jurul anului 650 i.e.n., si-ar fi desfasurat activitatea pe o perioada de aproximativ 40 de ani, si ar fi murit cam in timpul caderii Ierusalimului, 587—586 i.e.n.; considerat in traditia biblica drept autor al cunoscutei carti din V. T., Plingerile lui Ieremia). Semnificatia numelui ebraic ramine inca in discutie; Jirmejahu, cu siguranta un nume teoforic (in partea finala se recunoaste numele lui Jahve, sub forma Jahu), iar din punct de vedere al formei, frazeologic, este interpretat in mod curent prin „Jahve sa inalte". Redat in greaca biblica sub forma Ieremias, iar in latina prin Hieremias, numele se raspindeste odata cu crestinismul in toata Europa. Rar atestat in apus, in evul mediu (apar formele Hieremias, in jurul anului 822, Jeremias, in 961 si 1134, Geremias, in 1151 etc), numele in discutie nu a avut popularitate, cultul profetului biblic fiind cunoscut in putine regiuni ale Europei. La popoarele slave vecine Ieremia apare la diferite date (in Ucraina, de ex. este atestat din 1435). in documentele tarii Romanesti, Eremia apare inca din 1398, dar era purtat de un strain, ieremia este atestat documentar din 1495, iat in Moldova, in epoca lui Stefan cel Mare, ne sint cunoscute formele Eremia si Erimie. Adaugind, din secolele urmatoare, pe Irimia — forma cea mai frecventa la noi — Ere-meiu, Ieremica, Ieremita, Iaremia, Arimia, sint epuizate aproape toate formele si derivatele folosite de romani de-a lungul timpului. Numarul mic al acestora si frecventa redusa dovedesc ca Ieremia nu a avut mare popularitate nici la noi, desi in anumite regiuni sarbatoarea populara, Armindenul (obiceiul de a impodobi portile, usile si ferestrele cu ramuri verzi este cunoscut si practicat de multe popoare din Europa, la diferite date; dupa cum ne marturiseste Ovidiu in Faste, acelasi obicei aveau si pastorii romani: „Staulul se-mpodobeste cu frunze si ramuri infipte; Pe-mpodobitele porti lunge cununi sa anini"). Binecunoscuta este si expresia populara „a nimerit-o ca Ieremia cu oistea-n gard", iar neologismul savant jeremiada, „vaicareala", aminteste de Plingerile lui Ieremia. # Engl. Jeremy, it. Geremia, magh. Jeremias, bg. Eremia, Iremla, Ieremai. ? Romanul lui H. S. Walpole, Jeremy.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ieronim : Prenumele mase Ieronim, nu prea folosit astazi la noi, reproduce un vechi nume pers. gr. Hieronymos. Frecvent in vechea Grecie, atestat inca din operele lui Herodot, ... :

          Ifigenia : Prenume feminin modern si rar, cu indepartate rezonante in mitologia greaca, Ifigenia reproduce pe cale culta gr. Iphigeneia, cunoscut din operele lui Eschil, ...