Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hortensia
 

   Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din aceeasi familie fac parte neologismele horticol, horticultor, horticultura), a fost reintrodus in circulatie, in apusul Europei, in perioada Renasterii. Pentru foarte multa lume prenumele fem. Hortensia pare creat de la numele unui arbust decorativ, cu flori in diferite nuante de roz sau albastru. Si, intr-adevar, intre numele personal si floare este o strinsa legatura, dar spre deosebire de alte cazuri, de asta data numele florii are la baza un nume personal (cf. Ghergina, la origine un derivat de la Gheorghe) si anume Hortense [Lepaute], cea care 1-a ajutat pe botanistul francez Ph. Gommerson (1722 — 1773) sa creeze noua varietate de planta, cunoscuta si astazi. Intrat in onomastica noastra catre sfirsitul secolului trecut numele apare si sub formele Ortans, Ortansa si hipoc. Tenzi, Tenza. # Fr. Hortense, magh. Hortensia, rus. Gortenz, Gortenzia etc. O Scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ieremia : Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din ... :

          Ieronim : Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din ...