Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Horea-Horia
 

   Ca si alte nume de glorie din istoria noastra nationala, Horea este astazi unul dintre prenumele masculine care se bucura de popularitate, fapt explicabil prin faima conducatorului rascoalei populare transilvanene din anul 1784. Eroul din Albac se numea Vasile Ursu Nicola si ar fi primit porecla Horea pentru ca ii placea sa horeasca (vb. a hori de la hora, inseamna mai ales „a cinta din gura sau fluier"). in onomastica noastra mai apar, chiar cu mult inaintea lui Horea din Albac (c. 1730—1785) si alte forme asemanatoare (Hore, Horie, Horiia, Horul, Horei, Horita etc.) care probabil nu au nici o legatura cu numele in discutie (unul din argumentele care ar putea fi aduse in sprijinul acestei afirmatii este si faptul ca formele amintite apar ca prenume sau nume de botez, pe cind Horea «este la origine un supranume. Creatie romaneasca intrata deci in uz <;a prenume in epoca noastra, fosta porecla devenita renume apare mai ales in forma H6ria (pronuntat in trei silabe: H6-ri-a), datorita unei scrieri gresite a numelui, scrierea si pronuntarea corecta a numelui fiind Horea (pronuntat in doua silabe: H6-rea). Patrunsa adinc in constiinta poporului, figura lui Horea a inspirat numeroase creatii artistice, populare sau culte, literare, plastice, muzicale.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Hortensia : Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din ... :

          Ieremia : Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din ...