Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Horatiu
 

   Prenumele mase. Horatiu, frecvent folosit astazi la noi, reproduce pe cale culta numele gentilic roman Horatius. Desi incercarile etimologice nu lipsesc (de exemplu, apropierea de un cuvint grecesc care inseamna „tinar", „infloritor"), originea si semnificatia lui Horatius ramin obscure (face parte probabil din fondul onomastic prelatin). Prezenta numelui in onomastica contemporana se datoreste cu siguranta faimei poetului latin Quin-tus Horatius Flaccus (65 — 8 i.e.n.). Intrat in onomastica romaneasca in secolul trecut, impreuna cu multe alte nume din istorie si cultura romana, Horatiu s-a raspindit repede pe intreg teritoriul si este astazi mult mai frecvent decit alte prenume din aceeasi categorie. in Transilvania este folosita din ce in ce mai rar si forma scurtata Horat. 0 Fr. Horace, germ. Horaz, it. Horazio, rus. Goratii, magh. Hor ac, Horacia. O Dintre personalitatile lumii moderne il amintim pe cunoscutul amiral englez Horatio Nelson. Figura marelui poet latin 1-a inspirat pe V. Alecsandri in Fintina Blanduziei. ? O figura familiara a lumii romanelor balzaciene este doctorul Horace Bianchon (in Mos Goriot, Iluzii pierdute) si desigur Horatio, inteleptul prieten al lui Hamlet din tragedia Hamlet de Shakespeare.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Horea-Horia : Ca si alte nume de glorie din istoria noastra nationala, Horea este astazi unul dintre prenumele masculine care se bucura de popularitate, fapt explicabil prin ... :

          Hortensia : Vechiul nume gentilic roman Hortensia (mase. Hortensius), a carui semnificatie nu pune probleme deosebite, el fiind derivat de la subst. hortus „gradina" (din ...