Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hipolit
 

   Foarte rar astazi, prenumele mase. Hipolit reproduce pe cale culta compusul Hippolytos. Este de remarcat ca in vechea onomastica greceasca compusele cu hippos „cal" formeaza o familie impresionant de veche si numeroasa. Prezente in cele mai vechi izvoare ale istoriei si literaturii Greciei antice, aceste nume dezvaluie rolul important al calului in viata vechilor greci. Alaturi de Antipa, Arhip, -> Filip, din aceeasi familie sint cunoscute la noi si numele Hipparchos (compus cu arkho „a conduce"; este numele celui mai mare astronom al antichitatii), Hippo-crates (Hipocrate din Chios, mare geometru grec si Hipocraie din Kos, considerat parintele medicinii, compus cu kratos „putere"), Hippias (din Elis, filozof grec din sec. 5 i.e.n.), Hippodamos (Hippodamos din Milet, celebru arhitect grec, considerat primul constructor de orase; compus cu damao „a imblinzi, a domestici"). Daca vom adauga si alte nume mai putin cunoscute la noi (Hippokless, Hippokritos, Hippomenes, Hippd-stratos etc.) ne putem forma o imagine aproape completa asupra temei hippo in onomastica greaca. Al doilea element al gr. Hippolytos este adjectivul verbal lytos de la verbul lyo „a elibera, a da drumul, a deshama", sensul compusului fiind deci „cel care deshama caii". Numele in discutie este vechi la greci si apare destul de des in izvoarele antichitatii, alaturi de fem. Hyppolyte (numele unei regine a amazoanelor, la Plutarh), mase. Hyppolytos a fost purtat de unul dintre giganti, de un fiu al lui Aegyptus, de un fiu al lui Deiphobus etc, cel mai cunoscut fiind desigur fiul lui Teseu, care impreuna cu Fedra formeaza un cuplu celebru al mitologiei si literaturii universale. Purtat si de numerosi martiri din primele secole ale crestinismului, numele se raspindeste in intreaga Europa (in apus prin lat. Hippolitus). Nu prea vechi in onomastica noastra si aproape exclusiv in medii ecleziastice (aceeasi situatie o are ser. Impolit, atestat totusi de la 1466), numele apare astazi sub forma apuseana si este legat de faimoasa legenda antica sau de literatura care s-a inspirat din ea. # Fr. Hippolyte, germ. Hippolyt, it. Ippdlito, sp. Hipdlito, magh. Hippolit, Hippolita, bg. Ipolit (popular Apolit), ser. Ipolit, Impolit etc. O Hippolyte Taine, filozof si critic literar francez. in mitologia greaca Hippolytos este fiul lui Teseu si al unei amazoane; respingind dragostea Fedrei, mama sa vitrega, el este invinuit de aceasta ca a incercat s-o siluiasca. Pedepsit de Teseu, prin Poseidon, zeul marilor, Hippolytos cade din car si moare lovit de stinci. Cuprinsa de remuscari, Fedra se sinucide. Hippolytos este insa inviat de catre Asclepios, la rugamintea Artemidei, si pleaca in Italia, unde devine insotitor al Dianei. intimplarile tragice ale celor doi eroi mitici i-au inspirat pe multi scriitori antici si moderni (Sofocle, Euri-pide, Seneca, Racine, D'Annunzio) ale caror capodopere sint cunoscute in lumea intreaga.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Horatiu : Prenumele mase. Horatiu, frecvent folosit astazi la noi, reproduce pe cale culta numele gentilic roman Horatius. Desi incercarile etimologice nu lipsesc (de exemplu, ... :

          Horea-Horia : Ca si alte nume de glorie din istoria noastra nationala, Horea este astazi unul dintre prenumele masculine care se bucura de popularitate, fapt explicabil prin ...