Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hilda
 

   Prenume feminin mai putin folosit la noi, Hilda reproduce pe cale culta germ. Hilde, Hilda. Atestat inca din prima jumatate a sec. 7 (Hilda, cea sanctificata de biserica si amintita in calendarul catolic, a trait intre anii 614—654), numele corespunde cuvintului vechi german de sus hilta, hiltia „lupta, batalie", element secundar sau primar de compunere al mai multor nume germanice: Hildegunda, Hildelide, Hildigrim, Clotilda, Matilda sau mase. Hildebert, Hildegard, Hildebrand — cunoscut mai ales datorita celui mai vechi cintec eroic german, notat fragmentar in jurul anului 800, Hildebrandslied (Cintecul despre Hildebrand) etc. Nume simplu format de la cuvintul amintit sau probabil o scurtare din multe alte nume compuse, Hilda este destul de frecvent in toate tarile apusene. Folosit mai de mult in Transilvania de populatia saseasca, Hilda apare si la romani in ultima vreme. Un alt prenume' din aceeasi familie si frecvent in Transilvania este magh. Ildiko, care nu apare in afara zonelor cu populatie de origine maghiara. t Fr. Hcude, Hude, germ. Hilda, Hilde, it. Ilda, magh. Hilda, Ildiko etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Hipolit : Foarte rar astazi, prenumele mase. Hipolit reproduce pe cale culta compusul Hippolytos. Este de remarcat ca in vechea onomastica greceasca compusele cu hippos ... :

          Horatiu : Prenumele mase. Horatiu, frecvent folosit astazi la noi, reproduce pe cale culta numele gentilic roman Horatius. Desi incercarile etimologice nu lipsesc (de exemplu, ...