Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hiacint
 

   Raritate in onomastica noastra contemporana, Hiacint, fem. Hiacin-ta, reproduce un foarte vechi nume pers. gr. Hyakinthos, cu indepartate rezonante in mitologia greaca, din care s-a pastrat, prin Metamorfozele lui Ovidiu, frumoasa legenda a tinarului lacedemonian Hyakinthos, indragit de Apolo si ucis de catre acesta, din greseala, cu o sulita. indurerat de nefericita intimplare, Apolo il preface pe frumosul tinar intr-o floare ce-i va purta numele. Legenda metamorfozei „singelui terapnic" (tinarul era din Terapne) in floare, povestita de Ovidiu reprezinta o incercare, ca alte vechi si numeroase legende asemanatoare, de a explica semnificatia numelui. Cuvintul gr. hyakinthos, imprumutat si de romani (hyacinthus), a carui etimologie ramine obscura, este anterior legendei si probabil de origine preelenica. Cu valoare de nume propriu cuvintul este atestat inca din cele mai vechi izvoare grecesti: Hyakinthia era numele unei mari sarbatori spartane mentionata de Hesiod (sec. 8 — 7 i.e.n.), Hyakinthi-des erau denumite cele sase fiice ale lui Erehteu (cea mai cunoscuta fiind Pandora), Hyakinthos, in afara de nume al tinarului legendar, era epitet al lui Apolo din Tarent sau toponim (inaltime, deal sau munte, in Atica; probabil si muntele Kynthos din Delos, pastrat ca pren. fem. Cynthia, face parte din aceeasi familie). Avind in vedere ca hyakinthos (rom. hiacint) este si numele unei pietre semipretioase de culoare semirosietica si avind ca sprijin aparitia sa in toponimie, s-ar putea presupune, nu numai ca o simpla ipoteza, ca semnificatia originara a cuvintului ar fi fost fie un nume de culoare, fie un nume de piatra de o anumita culoare. Antroponimul care are in izvoarele grecesti continuitate si frecventa, a fost preluat si de romani, lat. Hyacinthus, Hyacintha fiind bine atestate in inscriptiile din epoca crestina. Purtat de numerosi martiri din primele secole ale erei noastre, numele se raspindeste in Europa prin calendar, dar este bine sustinut si de existenta numelui de floare si de piatra pretioasa, in Polonia numele era cunoscut in sec. 13, forma sub care apare indicindu-ne un intermediar latino-catolic (Jacek si Jacko, hipoc. poloneze actuale ale acestui nume, cunoscute si in ucraineana, sint identice cu forme mai vechi de origine slava, existente si in romana: Iatcu, Itcani etc). O forma romaneasca foarte veche si asemanatoare celei grecesti este la noi Iachint (numele primului mitropolit al tarii Romanesti, intre 1359 si 1372), iar Hiacint si Hiacinta sint forme moderne care reproduc pe cale culta, numele latinesti. Q Fr. Hyacinthe, germ. Hyazinth, Hya-zintha, it. Giaeinto, Giacinta, sp. Jacinto, magh. Jacint, Jacinta, pol. Jacenty, rus. Ghiatint, Jakinf etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Hilda : Prenume feminin mai putin folosit la noi, Hilda reproduce pe cale culta germ. Hilde, Hilda. Atestat inca din prima jumatate a sec. 7 (Hilda, cea sanctificata de ... :

          Hipolit : Foarte rar astazi, prenumele mase. Hipolit reproduce pe cale culta compusul Hippolytos. Este de remarcat ca in vechea onomastica greceasca compusele cu hippos ...