Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hector
 

   Intrat in onomastica noastra inca din secolul trecut, odata cu multe alte nume ale istoriei si literaturii clasice greco-romane, Hector reproduce gr. Hektor, antroponim a carui vechime este probata de prezenta sa in Iliada (fiul mai mare al regelui Priam si al Hecubei, personaj principal al poemului homeric si unul dintre cei mai viteji aparatori ai Troiei; Ahile 1-a ucis in lupta pentru a razbuna astfel moartea prietenului sau Patrocle). Etimologia numelui acestui mare erou al troienilor este inca incerta. in mod curent, Hektor este interpretat ca „stapinitor, aparator, pastrator", prin apropiere de vb. gr. echo, echein „a tine, a apara, a servi". Data fiind vechimea sa, Hektor ar putea fi la origine un nume preele-nic, preluat de greci de la populatiile anterioare lor. Prezent si in izvoarele latine ca nume de servi si liberti sau cu valoare de cognomen, Hector este foarte rar in primele secole ale erei noastre. Prezenta sa in onomas-; tica apuseana moderna este legata de moda reluarii unor nume celebre ale antichitatii. # Fr. Hector, magh. Hektor, rus. Gektor etc. O Compozitorul francez Hector Berlioz.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Henric : Foarte rar la noi, prenumele mase. Henric reproduce un frecvent Hein-rich — nume pers. germ. Specialistii sint in mare parte de acord ca forma actuala a acestui ... :

          Hiacint : Raritate in onomastica noastra contemporana, Hiacint, fem. Hiacin-ta, reproduce un foarte vechi nume pers. gr. Hyakinthos, cu indepartate rezonante in mitologia ...