Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hariclea
 

   Prenume feminin putin frecvent astazi, Hariclea reproduce gr. Charikleia, atestat doar la scriitori, in primele secole ale erei noastre, la Lucian din Samosata (125 — 192), Heliodor (sec. 3) etc. Mult mai vechi la greci este insa corespondentul mase. Charikles, nume personal care apare in operele istoricilor Tucidide (460 — 396 i.e.n.) si Xenofon (430 — 355), iar mai tirziu la Plutarh, Lucian, Heliodor etc. Dupa cum usor se observa, forma de masculin este foarte veche si are o traditie neintrerupta. Ca marea majoritate a vechilor nume de aceeasi origine Charikles este un compus din doua elemente foarte frecvente in onomastica greaca: chdris si kleos. in greaca clasica chdris avea diverse semnificatii — toate pornind de la sensul originar „ceva care aduce bucurie"; cuvintul putea desemna bucuria adusa de diferite calitati fizice sau morale, ca frumusetea, politetea, bunavointa etc. (vechiul sens grecesc este aproximativ pastrat si de rom. har, care inseamna, printre altele, „calitate, insusire sau dispozitie care face pe cineva sau ceva vrednic de admiratie"). Kleos „glorie, faima, renume" este foarte frecvent in compusele Androkles (+ aner, andros, „barbat"), Cleopatra, Herakles (lat. Hercules de la Hera, numele zeitei), -* Pericle, Sophokles (+ sophos „intelept")-> Te-mistocle. Daca numelui feminin i se potriveste mai bine sensul „renumita prin gratie, farmec" mai apropiata de semnificatia originara a elementelor componente si vechimea numelui ar fi interpretarea „bucurie adusa de glorie". Prezenta tirzie si frecventa redusa a prenumelui fem. Hariclea ne permite sa-1 consideram ca un imprumut pe cale culta, direct din neogreca. O Numele este cunoscut la noi si datorita faimei de care s-a bucurat cintareata de opera Hariclea Hartulari-Darele e.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Hector : Intrat in onomastica noastra inca din secolul trecut, odata cu multe alte nume ale istoriei si literaturii clasice greco-romane, Hector reproduce gr. Hektor, antroponim ... :

          Henric : Foarte rar la noi, prenumele mase. Henric reproduce un frecvent Hein-rich — nume pers. germ. Specialistii sint in mare parte de acord ca forma actuala a acestui ...