Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Haralambie
 

   Rar in onomastica noastra moderna, Haralambie reproduce numele pers. gr. Haralampios sau Haralampos, atestat numai in epoca crestina, folosirea numelui in primele secole ale erei noastre fiind strins legata de semnificatia celor doua elemente componente ale numelui: gr. hara „bucurie, incintare, entuziasm" si radicalul lamp- din verbul lampo „a lumina, a straluci". Devenit calendaristic, Haralambie intra si in onomastica popoarelor vecine (in onomastica sud-slava Haralambie apare, de ex., in ser. inca din anul 1347, iar in rasarit este atestat in pomelnicul de la Horodiste din 1484). in documentele romanesti numele nu pare a fi mai vechi de sec. 17, dar prezenta lui in calendarul popular si in unele credinte ne face sa credem ca, desi nu prea frecvent, numele a fost cunoscut de romani de mai multa vreme (integrat si el in rindul ciobanilor, ca multi alti martiri ai crestinismului, Haralambie ar fi cel care tine ciuma in lant, careia, in cazul ca ziua lui nu este sarbatorita, ii va da drumul in lume). Formele sub care este cunoscut numele la noi sint Haralamb (actual), Haralap, Haramb, Alampie (de aici top. Alimpesti din Gorj), ilariu, Harea, Lambu(l), Lambi etc. Bg. Haralambi, Haralampii, Lambo, rus. Haralampii, magh. Harlam.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Hariclea : Prenume feminin putin frecvent astazi, Hariclea reproduce gr. Charikleia, atestat doar la scriitori, in primele secole ale erei noastre, la Lucian din Samosata ... :

          Hector : Intrat in onomastica noastra inca din secolul trecut, odata cu multe alte nume ale istoriei si literaturii clasice greco-romane, Hector reproduce gr. Hektor, antroponim ...