Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Hannibal
 

   Prenumele masculin Hannibal, cunoscut din istoria veche, reproduce prin intermediul formei lat. Hannibal un vechi nume personal fenician Hannibal sau Hann-i-Baal. Ca si in celelalte limbi semitice, in feniciana erau foarte frecvente numele religioase frazeologice, prin care se exprimau sentimente de recunostinta, incredere, multumire etc. fata de diferiti zei. in Hannibal se recunoaste cu usurinta numele zeului Baal, divinitate principala la unele dintre popoarele semitice, simbolizind, la origine, actiunea j binefacatoare a soarelui. in limbile semitice, de ex. in ebraica, cuv. Baal inseamna „posesor, stapin, domn" si desemna, in Siria si Palestina, o intreaga serie de divinitati care nu aveau un nume propriu. Considerate | drept proprietari ai locurilor in care stateau, aceste vechi divinitati numite cu termenul generic baal, sint spirite ale naturii si vegetatiei. intr-o epoca mai putin veche Baal devine, in Siria, personificarea stapinului cerului, fiind inrudit cu zeul babiloneean Bel-Mardug, cultul acestor zei f fiind cunoscut si in Egipt, Canaan etc. La Ugarit, in Fenicia, Baal a fost identificat cu Hadas si opus lui Mol (Moloch), cel care il ucide pe Baal; acesta insa reinvie odata cu moartea lui Mol, cei doi zei reprezinta in fond ciclul anual al vegetatiei. Cultul lui Baal este atestat si prin prezenta [sa intr-o bogata familie de nume personale, cele mai cunoscute la noi [fiind -> Baltazar, Hasdrubal „ajutat de Baal" etc. Primul element al numelui in discutie, hann inseamna „favoare" si este inrudit cu verbul hanan „a avea mila, a face o favoare" prezent si el in multe nume personale [dintre care cele mai cunoscute sint -*Ana si ->/on. Cum vocala -i-, care apare intre cele doua elemente, hann si Baal, este o marca a genitivului, Hannibal poate fi tradus deci prin „dar al lui Baal". Prezenta lui Hannibal in onomastica contemporana este legata de moda numelor din istorie reluate in Italia, in epoca Renasterii (un fenomen asemanator s-a produs [prin sec. 10, in Bizant, cind au fost reintroduse multe dintre numele cla-[sice grecesti). Probabil dupa model italian, Hannibal a fost preluat si in [onomastica noastra, impreuna cu multe alte nume romane, inca din secolul trecut; destul de rar folosit astazi, el pastreaza amintirea marelui om politic si comandant de osti al Cartaginei (243 — 183 i.e.n.), de nu-fmele caruia sint legate atit celebra victorie de la Cannae, cit si infrin- Eerea de la Zama, in urma careia Cartagina este silita sa incheie pace cu Loma, punind astfel capat celui de al doilea razboi punic (218 — 201 i.e.n.). ) It. Annibale, magh. Hannibal etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Haralambie : Rar in onomastica noastra moderna, Haralambie reproduce numele pers. gr. Haralampios sau Haralampos, atestat numai in epoca crestina, folosirea numelui in primele ... :

          Hariclea : Prenume feminin putin frecvent astazi, Hariclea reproduce gr. Charikleia, atestat doar la scriitori, in primele secole ale erei noastre, la Lucian din Samosata ...