Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gratian
 

   Prenumele Gratian si Grafiana, intrate in onomastica noastra din secolul trecut, corespund cognomelor latinesti Gratianus, Gratiana, frecvente la romani in epoca imperiala. Mult mai vechi insa Gratus si Gratius, cu semnificatie clara pentru romani si popoarele romanice, lat. gratus in-semnind Ąpreferat, placut" (din aceeasi familie de cuvinte fac parte neologismele gratie, gratios, gratiozitate). Purtat si de un imparat roman din sec. 4 (Flavius Gratianus), numele se bucura de o favoare deosebita printre crestinii din aceasta epoca, datorita semnificatiei deosebite a gratiei divine in cultul crestin; corespunzator gr. chdris (rom. har), care la origine desemna lucrul sau fiinta aducatoare de bucurie, subst. latinesc capata sensul de Ądar divin" (in rom. gratie divina). Patruns in onomasticonul crestin, prin cultul unor martiri si prin intermediul calendarului, numele se raspindeste in apusul Europei, iar ceva mai tirziu si in rasarit. Alaturi de fem. Gratiana, mult mai frecvente in onomastica noastra actuala sint Gratia si mai ales Gratiela, imprumut recent din italiana. # Fr. Gratien. it'. G raz ian o, G raz ian a, Graziella, sp. Gracian, magh. Gracian, Graciana, Gracia, Graciella, bg. Gratiela. ? Numele este cunoscut si din mitologia greco-romana: Gratiile sau ĄCharitele" -> Aglaia, Eufrosina si Thalia, fiice ale lui Zeus si ale Herei, erau vechi zeitati ale vegetatiei si simboluri ale frumusetii feminine. Din literatura franceza ne este cunoscut romanul lui Lamartine, Graziella. Creatii ale onomasticii literare, Graciolo. Gracino, Gracildo apar ca nume de personaje in literatura pastorala spaniola de la inceputul sec. 17.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Grigore : Frecvent si raspindit la romani, Grigore reproduce numele pers gr. Gregdrios. Necunoscut in antichitate, acesta este o creatie mai noua a onomasticii grecesti ... :

          Hannibal : Frecvent si raspindit la romani, Grigore reproduce numele pers gr. Gregdrios. Necunoscut in antichitate, acesta este o creatie mai noua a onomasticii grecesti ...