Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gliceria
 

   imprumut modern din onomastica apuseana, Gliceria inlocuieste o mai veche forma romaneasca, sporadic si astazi in uz, Glicheria (corespondentul mase Glicherie, destul de bine atestat in secolele trecute, nu mai apare in inventarul prenumelor actuale). De origine greceasca, Glicheria reproduce numele pers. Glykeria, cunoscut numai in epoca crestina, dar mult mai vechi sub forma GlykGra (mai ales purtat de hetaire, numele este mentionat la Diodor din Sicilia, Strabon, Pliniu cel Batrin etc). Grecii mai foloseau si alte nume apropiate ca forma, Glykerion, Glykeros si Glykerios (de aici rom. Glicherie), Glyke, Glykia, Glykinna, Glykinos, Glykos, Glykon (acesta fiind cel mai vechi si frecvent din serie), toate avind la baza adj. glykys, glykeia „dulce" sau „placut, iubit", sau sinonimul sau glykeros, glykera (cu referire la fiinte umane). Cu siguranta ca popularitatea numelui si preponderenta formelor feminine sint strins legate de semnificatia cunoscuta vorbitorilor (de fapt si in limba romana actuala se folosesc citeva neologisme care au acelasi etimon: glicemie, glicerina, glicogen, glucoza, gluconic etc). Nu putem incheia referintele la vocabularul comun fara sa amintim ca cei care apropie prenumele feminin de glicina (planta agatatoare cu flori albastre si parfumate), din punct de vedere etimologic au intru totul dreptate. Patrunse in onomasticonul crestin, Glykeros si Glykeria (cultul unei martire cu acest nume, din timpul imparatului Antonius, este cunoscut la multe popoare) devin nume calendaristice si se raspindesc in Europa, in apus prin intermediar latin (Glycerus, Glyceria) iar la noi prin intermediar slavon. Atestate in documentele romanesti de la inceputul sec. 16, numele au circulat si sub formele Licherie, Lichirie (de aici top. Lichiresti), Glichera, Glucheria, Lucheria etc.^It. Glicerio, Gliceria, bg. Glikeria, rus. Glikerii, Glicheria (popular Lukeria) etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Gloria : Prenume feminin modern, dar nu prea des folosit, Gloria are semnificatie clara pentru noi, intrucit corespunde subst. glorie „onoare, stralucire, renume, slava". ... :

          Gratian : Prenumele Gratian si Grafiana, intrate in onomastica noastra din secolul trecut, corespund cognomelor latinesti Gratianus, Gratiana, frecvente la romani in epoca ...