Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gisela
 

   imprumut recent din onomastica occidentala (mai ales franceza si italiana), Gisela este un vechi nume de origine germanica atestat in izvoare inca din sec. 8, cind era purtat de o regina din Aquitania si devenit frecvent in sec. 9 — 10. Initial un hipocoristic al unui nume compus sau chiar nume simplu, Gisela este explicat de catre specialisti prin gisel, cuvint folosit de longobarzi cu sensul „sageata" sau mai exact „batul sagetii" si inrudit cu vechiul german de sus geisela, continuat de germ. Geissel „bici", Geisel „a biciui", vechiul nordic geissel „bat de schi" (aparti-nind familiei germanicului *gaizas, termenul discutat poate fi apropiat de vechiul german de sus ger- si anglo-saxonul gar „sulita", elemente frecvente in antroponimia germanica : —> Edgar; Gerhard (-{-hard „tare"); Garibaldi (-f bala „indraznet"), OsGar (primul element este numele unui zeu Os, As\ Hrodgari, de unde fr. Roger (+ hrod „vestit" etc). Patruns in onomasticonul crestin si devenit nume calendaristic (la catolici), Gisela a fost si este si astazi deosebit de frecvent la maghiari, care pastreaza astfel amintirea sotiei regelui Stefan I (ea a trait intre 985—c 1095 si a fost sanctificata de biserica). Folosit de populatia maghiara si germana, numele a fost cunoscut in Transilvania sub forma Ghizela care nu patrunde insa in inventarul prenumelor romanesti (documentele nu-1 atesta pentru perioada mai veche). Sub influenta culta, Gisela (se oscileaza intre aceasta forma si Gisel, Gizel, Gizela) este preluat din sursa romanica. % Fr. Gisele, it. Gisella, magh. Gizella, germ. Gisela (cu hipoc Gisi, Sela etc). ? Baletul Giselle de A. Adam.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Glafira : Mai putin folosit astazi, Glafira reproduce numele pers. gr. Glaphyra, mase Glaphyros, cunoscut mai ales in Asia Mica (mai exact in Gapa-docia) si cu siguranta ... :

          Gliceria : imprumut modern din onomastica apuseana, Gliceria inlocuieste o mai veche forma romaneasca, sporadic si astazi in uz, Glicheria (corespondentul mase Glicherie, ...