Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gioconda
 

   Prenume feminin nu prea frecvent, Gioconda este un imprumut recent, pe cale culta, din italiana. De origine latina, it. Giocdnda (mult mai frecvent astazi decit corespondentul mase. Giocondo) reproduce numele pers. Iucunda, mase. Iucundus, care impreuna cu numeroase derivate sint frecvent atestate in inscriptiile crestine romane. Probabil ca favoarea de care s-a bucurat numele in primele secole se datoreaza si faptului ca Iucundus, Iucunda avea semnificatie clara: adj. iucundus, -a-, -um „placut" apoi „fericit, norocos si chiar vesel". Adjectivul lat. provine dintr-o iorma mai veche, neatestata, *iuvicundus, de la vb. iuvo „a folosi" (deci sensul originar era „care poate folosi, folositor"). Formele italiene actuale pornesc insa de la Iocundus, atestat in latina tirzie si datorat unei etimologii populare prin care iucundus a fost apropiat de iocus „joc", in Italia, Giocondo si Gioconda sint nume calendaristice, numarul martirilor care au purtat acest nume fiind destul de mare. Intrind in romana pe cale culta, Gioconda si-a pierdut caracterul sau religios, devenind prin excelenta nume laic (laicizarea onomasticii noastre este una dintre caracteristicile epocii actuale, cu importante consecinte asupra sistemului actual de prenume). ? Cu siguranta ca numele Giocondei este strins legat de capodopera pictorului italian renascentist Leonardo da Vinci, Mona Lisa (Gioconda), unul dintre cele mai cunoscute si mult comentate tablouri ale picturii universale. Din creatia muzicala si literara -amintim opera Gioconda de A. Ponchielli sau tragedia cu acelasi nume -de Gabriele D'Annunzio.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Gisela : imprumut recent din onomastica occidentala (mai ales franceza si italiana), Gisela este un vechi nume de origine germanica atestat in izvoare inca din sec. 8, ... :

          Glafira : Mai putin folosit astazi, Glafira reproduce numele pers. gr. Glaphyra, mase Glaphyros, cunoscut mai ales in Asia Mica (mai exact in Gapa-docia) si cu siguranta ...