Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gherasim
 

   Rar ca prenume in onomastica contemporana (mai cunoscut ca nume de-familie), Gherasim reproduce numele pers. gr. Gerasimos (pron. Ghera-simos) atestat destul de tirziu in izvoare; radicalul Gera- este insa mai vechi in onomastica greaca, intrucit apare in compusul Gerastratos (+stra-tos „armata") atestat inca din operele dramaturgului grec Menandru, 342 — 292 i.e.n. Apropiat de vb. gerairo „a onora, a respecta, a pretui", Gerasimos avea semnificatia originara „respectabil, onorabil". Patruns-in onomasticonul crestin si devenit nume calendaristic (mai raspindit pare a fi cultul unui martir din timpul imparatului Diocletian), numele grecesc se raspindeste in apusul Europei prin intermediul formei latine Gerasimus; ceva mai frecvent este in rasarit, unde a fost preluat de popoarele slave (in ser. Gherasim este atestat inca din anul 1293, iar in ucraineana din sec. 14) prin intermediul carora Gherasim intra si in onomastica romaneasca. Foarte rar in documentele mai vechi, el apare totusi inca din anul 1444 (ca nume al egumenului manastirii Tismana),. in aceeasi perioada fiind atestat si in Moldova. in secolele urmatoare,, documentele inregistreaza si formele Gherase (mai raspindit si frecvent), Gherasam, Gherasin. Garasim, Harasim, fem. Harasima, Ghera. # It.,. Gerasimo, magh. Geraszim, bg. Gherasim, rus. Gherasim, ucr. Harasym.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ghervase : Foarte rar in epoca contemporana, Ghervase este un nume a carui* etimologie ramine inca nesigura, desi incercarile facute pina acum sint numeroase. Numele din ... :

          Gioconda : Prenume feminin nu prea frecvent, Gioconda este un imprumut recent, pe cale culta, din italiana. De origine latina, it. Giocdnda (mult mai frecvent astazi decit ...