Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Genoveva
 

   De provenienta apuseana, modern dar putin folosit, Genoveva isi justifica prezenta in inventarul prenumelor romanesti actuale prin influenta onomasticii literare. Diferitele forme sub care circula numele in Occident (germ. Genovefa, it. Genoveffa etc.) au la baza o forma tirzie latinizata Genovefa, a carei etimologie este inca nesigura (specialistii sint de acord In ceea ce priveste originea germanica si faptul ca initial era un compus). Una dintre ipotezele emise considera ca elementul secundar — vefa ar reprezenta germanicul wifa „femeie, sotie" (engl. wife, germ. Weib) iar prima parte ar corespunde celticului *geno „neam" (din aceeasi familie cu lat. genus si gr. genos). Conform acestei interpretari, semnificatia .„femeie de neam" ar permite incadrarea lui Genoveva intr-o serie de nume personale, care initial se refereau la originea nobila a purtatorului (-* Eugen, Ghenadie etc). De o frumoasa traditie se bucura Genevieve in Franta, unde o sfinta cu acest nume (moarta in anul 502) este considerata patroana a Parisului. Desi numele este calendaristic in apus, frecventa si raspindirea sa actuala (in perioada moderna a intrat si in maghiara, bulgara, rusa etc) sint legate mai mult de faima si popularitatea de care s-a bucurat legenda germanica medievala a Genovevei de Brabant, alcatuita prin sec 15 si cunoscuta prin numeroase elaborari populare sau culte. Povestea sotiei nevinovate, victima a calomniei si razbunarii, a circulat si in tarile Romane inca de la sfirsitul sec. 17. Dintre prelucrarile legendei germane trebuie mentionata realizarea moderna a lui Tieck si Hebbel; din literatura noastra prelucrarea lui Mihail •Sadoveanu, Maria sa puiul padurii.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ghenadie : Aproape iesit din uz in onomastica noastra contemporana (cu exceptia, unor zone din estul tarii), Ghenadie, fem. Ghenadia corespunde numelui' pers. gr. Gennadios, ... :

          Gheorghe : Gheorghe este unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume masculine, nu numai la romani, ci si la celelalte popoare ale continentului-Stabilirea originii ...