Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gaspar
 

   Foarte rar intilnit ca prenume in onomastica actuala (ceva mai frecvent in Transilvania), rom. Gaspar este legat in general de influenta catolica. Numele reproduce pe cale culta o forma latina tirzie Gaspar sau Gaspa-rus, a carei etimologie a pus probleme deosebit de dificile specialistilor,. I nici una dintre ipotezele propuse pina acum neintrunind acordul unanim. [ Gaspar este numele unuia dintre „cei trei crai de la rasarit" (asa cum I sint numiti Gaspar, Melchior si -> Baltazar), care, dupa o legenda crestina, ar fi venit la Ierusalim, calauziti de o stea, sa se inchine pruncului Iisus. (in cadrul obiceiurilor religioase legate de sarbatorirea Craciunului sint cunoscute si la noi „mersul cu steaua" si o intreaga categorie de productii lirice numite „cintece de stea"). Numiti si magi, gr. magos „vrajitor,, ghicitor" (din aceeasi familie face parte si magie), numarul si numele lor nu apare in Evanghelii, ci mult mai tirziu, prin sec. 8, in traditia religioasa occidentala. Pornindu-se de la faptul ca in cele mai vechi reprezentari crestine magii apar ca admiratori ai zeului Mitra (de- abia mai tirziu au inceput sa fie considerati drept regi sau crai),a s-au emis diferite* ipoteze privind originea si semnificatia numelui lor. in Media si Persia antica, magii, la origine unul dintre grupurile tribale ale mezilor, erau o casta sacerdotala a preotilor zoroastrieni, care au avut un insemnat rol politic, mai ales in epoca mezilor. De aceea ei s-au aflat in fruntea marii revolte din 522 — 521 i.e.n. impotriva Ahemenizilor, cei care in 550* i.e.n. ii inlaturasera pe regii mezi. in acest context, Gaspar a fost apropiat de numele iranian Gathaspar, provenit dintr-un mai vechi Gundo-phar sau Windafarnah; ultima forma corespunde unui adjectiv vechi persani tvindahwarena „care are splendoare", epitet al unei divinitati iraniene, Wayna. tinind seama de functiile religioase ale magilor, aceasta interpretare mai noua este mult mai tentanta decit o alta ipoteza care apropie numele personal de armeanul ghizbar „vistier, trezorier" (imprumut din iraniana: *gaz-bar „care poarta tezaurul"). Sarbatorit la catolici odata eu Boboteaza, Gaspar a patruns si in onomastica noastra fiind atestat din sec. 17, in Oltenia; prezenta mult mai veche in Transilvania si preponderenta formelor cu -s- (Gaspar, Gasparoiu, Gasper, Gaspar) se explica prin influenta onomasticii maghiare. Pentru unele cazuri insa nu trebuie omisa nici o posibila influenta a limbilor slave, intrucit prin intermediul gr. Gasparis, numele ajunge si la popoarele slave vecine (in ser. Gaspar apare inca din 1309). $ Fr. Gaspard, germ. Kaspar, Kasper, it. Gaspare, Gasparo9 magh. Gaspar, bg., rus. Gaspar etc. O Din istoria noastra este cunoscut numele domnului Moldovei Gaspar Gratiani (1619 — 1620), italian de origine.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Gaston : imprumut modern din franceza, putin folosit la noi, Gaston este la origine un vechi nume germanic, atestat inca din sec. 10 sub forma latinizata Gasto, gen. Gastonis. ... :

          Genoveva : De provenienta apuseana, modern dar putin folosit, Genoveva isi justifica prezenta in inventarul prenumelor romanesti actuale prin influenta onomasticii literare. ...