Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Galina
 

   Prenumele feminin Galina este legat de influenta culta moderna a onomasticii ruse. Desi numele este calendaristic si apare intr-un document moldovenesc din sec 17, el nu a fost folosit la noi in timpurile mai vechi. Rus. Galina (cu multe hipocoristice, dintre care cel mai frecvent este Galea) corespunde unui vechi nume pers. gr. Galene, cu rezonante-in mitologia greaca (in Theogonia lui Hesiod, Galene este fiica lui Nereu si a Doridei). Alaturi de forma feminina, grecii foloseau si un mase. Galenos (printre alti purtatori ai acestui nume, mai cunoscut este un medic din Pergam, nascut in anul 131 e.n.). Cele doua nume personale-au fost explicate prin adj. gr. gaUnios „linistit, senin, calm" sau subst. galene „repaus, liniste". Datorita semnificatiei sale care usor putea fi interpretata in sens mistic, Galina a fost preluat de crestini (in sec. 2, in „Dialogurile mortilor", lucrare a scriitorului si filozofului grec Lucian din Samosata, numele apare de 5 ori). Prin intermediul onomasticii ruse„ unde Galina este frecvent, numele se raspindeste in epoca moderna, fiind' folosit in aceeasi forma si in bulgara, maghiara, sirbo-croata etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Garofita : Prenume feminin la moda in onomastica noastra contemporana (ca si celelalte prenume formate de la nume de flori), Garofita este o forma diminutivala a subst. garoafa ... :

          Gaspar : Foarte rar intilnit ca prenume in onomastica actuala (ceva mai frecvent in Transilvania), rom. Gaspar este legat in general de influenta catolica. Numele reproduce ...