Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Fotinia
 

   Rar folosit in onomastica romaneasca moderna, Fotinia are la baza numele pers. gr. Photeine sau Photinia, corespondentul mase Photinos sau Photeinds. Numele grecesti sint derivate de la phos, gen. photos „lumina" (cunoscut vorbitorilor limbii romane din neologismele compuse cu foto „lumina": fotografie, fotocopie, fotogenie, fotomontaj, fosfor). Divergentele in ceea ce priveste semnificatia originara a numelui se refera la cuvintul pe baza caruia s-a format numele personal. Unii specialisti considera ca Photeinos sau Photinos porneste de la adj. pho-teinos, „stralucitor, luminos", pe cind altii sint de parere ca este un derivat cu suf. -inos de la Phota, numele unei sarbatori identice cu Boboteaza (alaturi de mai vechiul baptizo „a boteza", a carui semnificatie originara era „a scufunda", unii scriitori ecleziastici din sec. 2 —3 au inceput sa foloseasca si vb. photizo „a lumina"; curent in perioada bizantina, cuvintul iese apoi din uz, singura urma in greaca moderna fiind Phota „Boboteaza"). Dupa cit s-ar parea, numele personal este mai vechi decit uzul vb. photizo, ceea ce nu exclude insa posibilitatea ca mai tirziu sa se fi format un nume de persoana de la numele sarbatorii. Prin intermediar slav (la 1484, in pomelnicul de la Horodiste, apare si fem. Fotinii), numele grecesti patrund in onomastica romaneasca. Prezenta diferitelor forme in documentele noastre vechi de-abia dupa 1600 (bine cunoscuta este formatia rom. Fotea, numele unui personaj din Amintiri din copilarie de I. Creanga), ne impune sa luam in consideratie si influenta neogreceasca directa care a lasat numeroase urme in onomastica noastra (cu siguranta ca direct din greaca este numele actual de familie Fotino; istoricul Dionisie Fotino sau juristul Mihail Fotino din sec. 18 erau greci de origine, stabiliti la noi). # Bg. Fotina, Fotini, Fotea, rus. Fotinia, Fetinia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Francisc : Prenume modern, imprumutat din apus pe cale culta, Francisc, fem. Francisca pastreaza amintirea francilor, populatie din familia germanilor apuseni, care in sec. ... :

          Fulvia : Prenumele feminin Fulvia (mase. Fulviu este extrem de rar) reproduce pe cale culta un vechi nume gentilic roman Fulvia. in mod curent, Fulvius, Fulvia sint apropiate ...