Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Flavius
 

   Intrat in onomastica romaneasca din secolul trecut, pe cale culta, impreuna cu multe alte nume latine, Flavius — fem. Flavia, reproduce gen-tilicul roman Flavius — numele gintii si forma fem. Flavia, cunoscut inca din epoca veche. in mod curent Flavius este considerat un derivat adjectival de la flavus „blond" (neologismele romanesti de origine franceza bleu si bleumarin, printr-un intermediar germanic blao — germ. actual blau, engl. blue, fac parte din aceeasi familie). Data fiind masiva influenta a onomasticii etrusce asupra celei romane, nu trebuie exclusa insa nici ipoteza care apropie pe Flavius de numele pers. etrusc Flave, a carei semnificatie ramine inca obscura. Deosebit de frecvent in epoca imperiala (in sec. 1 e.n. Titus Flavius Vespasianus ajunge imparat), Flavius este unul dintre cele mai bine atestate nume din inscriptiile crestine de la Roma. Sustinute in apus si de cultul numerosilor martiri si sfinti Flavius si Fla-via, numele se pastreaza in uz pina in epoca noastra. Alaturi de forma de baza este folosit la noi, mai mult ca nume de familie, Flavian (lat. Fla-vianus), la origine un derivat adjectival de la Flavius. % Fr. Flavius, Fla-vien, germ. Flavia, it. Fia vio, Flavia, magh. Flavia, Flavian, bg. Flavi, Flavian, rus. Flavii, Flavia, Flavian etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Florin : Florin. In onomastica romaneasca moderna sint frecvent folosite un mare numar de prenume care pot fi incadrate in aceeasi familie a carei tema este Flor —: Florea, ... :

          Fotinia : Rar folosit in onomastica romaneasca moderna, Fotinia are la baza numele pers. gr. Photeine sau Photinia, corespondentul mase Photinos sau Photeinds. Numele grecesti ...