Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Flaminia
 

   imprumutat pe cale culta, din apus si destul de rar folosit, Flaminia reproduce un vechi nume gentilic roman; prezenta acestuia in inventarul de prenume actuale nu are absolut nici o legatura cu traditia onomastica religioasa, ci se datoreste modei numelor romane (de zei, eroi, personalitati ale istoriei si culturii), reintroduse in uz inca din epoca Renasterii. Gen- tilicul roman in discutie este la origine un derivat adjectival de la subst. flamen, care desemna in vechea Roma o functie religioasa (flaminii superiori — alesi dintre nobili — slujeau pe cele trei mari divinitati, Iupiter, Marte si Quirinus, iar flaminii inferiori — alesi dintre plebei — slujeau 12 zeitati mai mici). Dintre flamini, binecunoscut era flamen Dialis — preotul lui Iupiter, functie reinfiintata de catre August in anii 13 — 10 i.e.n., dupa aproape. trei sferturi de secol de inexistenta. Printr-o etimologie populara, cuvintul flamen era considerat ca are la baza pe filum „fir" (de la acesta, prin intermediul lui filamen se ajunge la flamen); vechea etimologie a fost sugerata de faptul ca preotul purta pe cap in timpul ritualului un fel de palarie cu un mic ciucure de lina (este cunoscuta larga intrebuintare a linii in riturile sacre sau in practicile magice). Explicatiile moderne sint diverse: unii specialisti considera ca numele ar apartine unui radical indo-european *bhlad- (prin intermediarul *flad-men — reprezentat de cuvintul gotic blotan „a onora" si vechiul irlandez blota „a sacrifica") pe cita vreme altii incearca sa apropie pe flamen de sanscr. brahman „rugaciune" si brahman „brahman, preot al lui Brahma". Intrat la noi pe cale culta, Flaminia este probabil imprumutat din italiana, unde mase. Flami-nio si fem. Flaminia sint frecvente. O Din vechea istorie romana ne sint cunoscute numele lui Caius Flaminius, a carui amintire este legata de razboaiele punice si renumita Via Flaminia, drum care lega Roma de Rimini.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Flavius : Intrat in onomastica romaneasca din secolul trecut, pe cale culta, impreuna cu multe alte nume latine, Flavius — fem. Flavia, reproduce gen-tilicul roman Flavius ... :

          Florin : Florin. In onomastica romaneasca moderna sint frecvent folosite un mare numar de prenume care pot fi incadrate in aceeasi familie a carei tema este Flor —: Florea, ...