Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Filomela
 

   Prenume feminin modern de influenta culta, Filomela reproduce numele pers. gr. Philomela, purtat de fiica regelui atenian Pandion, cunoscuta eroina a mitologiei grecesti (corespondentul mase. Phildmelos, atestat inca din opera lui Platon, este vechi si frecvent in izvoare). La origine un compus din phil(o) — „iubitor" (-> Filip) si melos „cintec" (din aceeasi familie fac parte si melodie, melodios, melodrama, meloman, melopee etc.) si probabil asociat cu Melpomene, muza cintecului, numele personal are semnificatie clara pentru noi, intrucit corespunde subst. filomela „privighetoare". Alaturi de numele in discutie si confundat cu acesta, mult mai frecvent este in Occident Filomena, raspindit prin onomasticonul crestin si calendare. Gr. Philomenos (in lat. Phildmenus) este identic in ceea ce priveste primul element philo- cu Filomela; ultima parte a numelui a fost apropiata fie de gr. menos „curaj, forta vitala", fie de vb. meno „a ramine"; acest etimon este mai potrivit decit primul, din motive semantice; dupa unele pareri, semnificatia „care ramine prieten" ar fi mai normala. ? Legenda Filomelei este cunoscuta mai ales din Metamorfozele lui Ovidiu; Tereu, sotul lui Procne, se indragosteste de sora acesteia, Filomela, careia ii taie limba pentru a nu se afla ca a fost necinstita; Procne se razbuna, omorindu-si fiul (Itys) si, pentru a scapa de urmarirea lui Tereu, cele doua surori au fost prefacute de zei in rindunica (Procne) si privighetoare (Filomela). Filoteia (Fitofteia) Din ce in ce mai putin folosit astazi, Filoteia reproduce numele pers. gr. Philothea, corespondentul mase. Philotheos; neatestat in epoca clasica, numele este un compus din phil(o)- „iubitor" (~>Filip) si theos „dumnezeu", incadrindu-se astfel in bogata si larg raspindita familie a teoforicelor. Prin onomasticonul crestin si calendar, numele grecesc se raspindeste in Europa (in apus, unde este putin frecvent astazi, prin intermediar latin). Aparitiile rare si Urzii in documentele noastre, prezenta lui mai ales in mediile ecleziastice, sint indicii ale nepopularitatii numelui la romani. Daca formele Filotei si Filoteia nu ridica probleme de natura fonetica, formele Filoftei si Filofteia sint mai dificil de explicat. in mod curent acestea sint puse pe'seama influentei slave, dar nici in limbile slave de rasarit, nici in cele de sud nu este cunoscut tratamentul -ft- pentru gr. -th- (in bulgara si sirbo-croata sunetul grecesc este redat prin -t-, iar in ucraineana si rusa prin -/"-); modificarea ar putea fi explicata pe teren romanesc, prin analogie cu nume unde -ft- este etimologic -» Eftimie, Maf-tei, Matei. Numele de familie Filoti sau Hiloti, de influenta neogreceasca, are acelasi etimon, Teia, Tia si Fia sint hipocoristice ale prenumelui feminin. # Fr. Philothee, it. Filoteo, Filotea, magh. Filotea, bg. Filotei, Filoteia, rus. Filofei, Filofeia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Flaminia : imprumutat pe cale culta, din apus si destul de rar folosit, Flaminia reproduce un vechi nume gentilic roman; prezenta acestuia in inventarul de prenume actuale ... :

          Flavius : Intrat in onomastica romaneasca din secolul trecut, pe cale culta, impreuna cu multe alte nume latine, Flavius — fem. Flavia, reproduce gen-tilicul roman Flavius ...