Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Filimon
 

   Nume larg raspindit si frecvent in onomastica vechilor greci (una dintre cele mai vechi atestari apare in opera istoricului Tucidide), purtat si de un cunoscut personaj mitologic, gr. Philemon, Philemonos se incadreaza in bogata serie antroponimica in care se recunoaste elementul phil- „drag, iubit", intilnit in nume pers. compuse (-> Filaret, Filip, Filomela, Filoteia etc). Cunoscut si din N. T. („Epistola lui Pavel catre Filimon"), purtat de un apostol si un martir al carui cult este celebrat mai ales in rasaritul Europei, Filimon se raspindeste la numeroase popoare, prin intermediul calendarului. Prin filiera slava numele este preluat si de romani, aparitiile documentare urcind pina in sec. 16. Actualul nume de familie Monea poate fi la origine un hipoc de la Filimon, dar si de la -> Pan-telimon; din aceeasi familie face parte si Filon (in rusa, de ex., acesta este curent folosit in popor pentru Filimon). # It. Filemone, magh. Filemon, bg., rus. Filimon etc. ? In Metamorfoze, Ovidiu povesteste legenda batri-nului Philemon din Frigia si a sotiei sale Baucis, care i-au gazduit in umila lor coliba pe Iupiter si Mercur; drept recompensa, zeii au transformat coliba in palat, i-au facut pe cei doi batrini slujitori ai lor si le-au indeplinit dorinta de a muri amindoi in aceeasi zi: Philemon a fost prefacut in stejar, iar Baucis, in tei. Frumoasa legenda 1-a inspirat pe compozitorul Ch. Gounod (opera Filemon si Baucis).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Filip : Mult mai frecvent in secolele trecute decit astazi, Filip continua in onomastica romaneasca gr. Philippos, unul dintre cele mai vechi, frecvente si larg raspindite ... :

          Filomela : Prenume feminin modern de influenta culta, Filomela reproduce numele pers. gr. Philomela, purtat de fiica regelui atenian Pandion, cunoscuta eroina a mitologiei ...