Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Filaret
 

   O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Filaret corespunde gr. Philaretos, fem. Philarete, necunoscut in epoca clasica si pus in circulatie de onomastica crestina. Initial un compus din phil- (element foarte frecvent in onomastica grecilor,-*Filimon, Filip, Filomela, Filoteia etc. si cunoscut vorbitorilor limbii romane ca element de compunere savanta — filo- „prieten, iubitor") si arete „virtute", Philaretos avea o semnificatie foarte potrivita pentru a simboliza ideea „virtutii crestine". Atestat destul de tirziu la noi, in sec. 18, numele avea o circulatie foarte redusa si era intilnit mai ales in mediile ecleziastice sau de influenta neogreceasca. Cunoscut astazi si ca nume de familie, Filaret are corespondentele fem. Fi-lareta si Finareta (forma se intilneste in Moldova). # Bg., rus. Filaret.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Filimon : Nume larg raspindit si frecvent in onomastica vechilor greci (una dintre cele mai vechi atestari apare in opera istoricului Tucidide), purtat si de un cunoscut ... :

          Filip : Mult mai frecvent in secolele trecute decit astazi, Filip continua in onomastica romaneasca gr. Philippos, unul dintre cele mai vechi, frecvente si larg raspindite ...