Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Fidelia
 

   imprumut recent din onomastica occidentala si destul de rar la fioi, Fi-delia — corespondentul mase Fidel nu este folosit — are la baza un vechi cognomen roman Fidelis, devenit nume independent si folosit la inceputul epocii crestine atit de barbati, cit si de femei. Cu multa vreme inainte, in perioada clasica, romanii foloseau un alt cognomen, din aceeasi familie, Fidus, corespunzator adj. fidus „increzator" (vb. fidere „a avea incredere", subst. fides „incredere, credinta"). Cum in textul N. T. fides traduce gt.pistis „credinta in dumnezeu", adj. fidelis, prin analogie cu gr. pistos, incepe sa fie folosit cu sens mistic (cuvintele latinesti si grecesti apartin aceleiasi familii). Aceasta noua semnificatie (in opozitie cu infi-delis „infidel, necredincios") face ca numele personal sa se bucure de favoare printre crestini; purtat de citiva martiri si sfinti el devine calendaristic, aria de raspindire limitindu-se numai la vestul european. ? O contributie insemnata la popularizarea numelui in discutie si a diferitelor sale derivate a avut literatura; tema onomastica Fid- poate fi usor urmarita pe o perioada de peste 400 de ani, de la sfirsitul sec. 15 pina la romantismul sec. 19: inca din 1484, in Morgante de Puici apare un personaj numit Fidasso, fem. Fidessa si Fidelia se intilnesc la scriitorul englez Spencer, Fidoro, Fideno, Fidelfo, Fidelio, F.dauro sint frecvente in literatura pastorala spaniola; Pastor Fido, rcmanul lui Guarini si, in sfirsit, in sec. 19, eroul din opera cu acelasi nume, Fidelio, de Beethoven, simbol al credintei conjugale.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Filaret : O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Filaret corespunde gr. Philaretos, fem. Philarete, necunoscut in epoca clasica si pus in circulatie de onomastica ... :

          Filimon : Nume larg raspindit si frecvent in onomastica vechilor greci (una dintre cele mai vechi atestari apare in opera istoricului Tucidide), purtat si de un cunoscut ...