Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Fevronia
 

   Rar folosit astazi, Fevronia reproduce numele pers. gr. Febronia, necunoscut in epoca clasica si probabil imprumutat de la romani, la fel ca si numele lunii februarie cu care este strins inrudit. Februarius era in vechiul calendar roman ultima luna a anului, care pe atunci incepea nu in ianuarie, ca acum, ci in martie. Numele lunii (prin aceasta vom lamuri si semnificatia antroponimului) are la baza adj. februus „purificator", termen sacru pe care istoricul Varro il considera de origine sabina; desi a fost emisa si ipoteza ca februarius ar porni de la Februus, o divinitate a infernului, mult mai plauzibila este explicatia termenului prin numele ceremoniilor de purificare de la Lupercalii (in,lat. dies februatus), cea mai importanta sarbatoare a lunii. Dupa cum ne spune Ovidiu in Faste, „orisice lucru cu care ne purificam trupul nostru, la strabunii netunsinumele-acestal-avea" — adica februum, pl. februa; de aici februarius, care prin intermediul formei latine tirzii febrarius s-a pastrat in toate limbile romanice (fr, fevrier, it, iebbraio, sp. febrero, port, fevereiro. rom. faurar, februarie, fiind un imprumut savant), in greaca (februarios) si de aici in limbile slave, in germana (februar), engleza (february) etc Preluat de onomasticonul crestin si prezent in calendare, gr. Febronia ajunge la romani, fiind atestat in Moldova inea de la inceputul sec. 16. # It. Febronia, bg., rus. Fevronia; fr. Fe'vrier, ia origine supranume, este o creatie a limbii franceze.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Fidelia : imprumut recent din onomastica occidentala si destul de rar la fioi, Fi-delia — corespondentul mase Fidel nu este folosit — are la baza un vechi cognomen roman ... :

          Filaret : O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Filaret corespunde gr. Philaretos, fem. Philarete, necunoscut in epoca clasica si pus in circulatie de onomastica ...