Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Felix
 

   Frecvent si modern in epoca noastra, Felix reproduce, prin intermediul formei identice, folosite in apus, numele pers. lat. Felix. Atestat in izvoare inca din epoca lui Sylla, Felix era cel mai frecvent cognomen roman (intr-o recenta lucrare in care sint analizate cognomenele latine purtate de 133 059 persoane, acesta apare de 3716 ori). Cu siguranta ca popularitatea de care se bucura numele se explica prin semnificatia sa, cunoscuta vorbitorilor: felix, felicis „fericit". Este interesant de amintit ca initial cuvintul avea un sens mult mai concret, si anume „fertil, productiv"; de exemplu, arbor felix desemna un pom roditor, care produce multe fructe. Folosit apoi cu sensul „favorizat de zei" si de aici „fericit", felix a devenit foarte usor nume personal folosit de catre parinti, care isi exprimau astfel sentimentele de bucurie la nasterea unui copil sau prin care se ura purtatorului o viata fericita (cuvintul a trecut in romana sub forma ferice, de la acesta s-au format vb. a ferici si adj. fericit, care 1-a inlocuit pe mai vechiul ferice; din aceeasi familie fac parte si a felicita si felicitare, al carui sens s-a extins de la „urare de fericire" la „lauda pentru un succes"). Alaturi de Felix, romanii foloseau si alte nume care, in ultima instanta, au la baza adjectivul amintit: Felicis, Felicius — fem. Felicia, Felicianus — fem. Feliciana, Felicissimus, Felicitas (uneori sub forme usor modificate acestea sint si astazi curente in apus). Nu trebuie sa trecem cu vederea nici faptul ca multe dintre numele amintite au patruns in onomasticonul crestin si s-au raspindit prin cultul numerosilor martiri si sfinti amintiti de calendare. # Engl. Felix, Felicia, fr. Felice, Felix etc, germ. Felix, Felician, Felicitas etc, it. Felix, Felice, Felicia, Felicita etc, sp. Felix, magh. Felix, Felicia, Felician, Feliciana, pol. Felicja, rus. Feliks, Felitia etc. O Lope Felix de Vega, celebru dramaturg, creator al teatrului national spaniol, compozitorul Felix Mendelssohn-Bartholdy etc. ? Un cunoscut personaj din literatura romana este Felix din romanul lui G. Galinescu, Enigma Otiliei.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Fevronia : Rar folosit astazi, Fevronia reproduce numele pers. gr. Febronia, necunoscut in epoca clasica si probabil imprumutat de la romani, la fel ca si numele lunii februarie ... :

          Fidelia : imprumut recent din onomastica occidentala si destul de rar la fioi, Fi-delia — corespondentul mase Fidel nu este folosit — are la baza un vechi cognomen roman ...