Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Faustin
 

   Prenume modern imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Faustin, fem. Faustina reproduce lat. Faustinus, fem. Faustina, la origine derivate adjectivale de la un cunoscut si vechi cognomen roman Faustus. Numele avea semnificatie clara pentru vorbitori intrucit corespundea adj. faustus „favorabil, prosper, fericit" (de la vb. favere „a privi cu bunavointa, a favoriza"). Desi datorita semnificatiei si valorii sale augurale Faustus si-a pastrat popularitatea si in primele secole ale crestinismului, de mult mai multa favoare s-au bucurat derivatele Faustinus si Faustina, frecvente si raspindite in occident. Cu siguranta ca in epoca moderna numele in discutie nu mai au nici o legatura cu calendarele, raspindirea lor fiind asigurata de numeroasele creatii literare sau muzicale inspirate din vechea legenda germana a doctorului Faust. Cum insa acesta purta prenumele Johannes, unii specialisti se indoiesc de legatura dintre numele eroului si lat. Faustus, propunind ca etimon germ. Faust „pumn". 0 Fr. Faust, Faustin, germ. Faust, Faust a, Faustinus, it. Faust o, Fau sta, Faustin o, rus. Favst, Favstin etc. ? Faimoasa legenda a doctorului Faust (c. 1480— 1540, alchimist si astrolog care si-ar fi vindut sufletul diavolului pentru a-si recapata tineretea), cunoscuta din diferite carti populare, a avut un considerabil ecou in literatura, muzica si plastica europeana; Marlowe (in literatura engleza), Goethe, Lessing, Klinger, Heine, Th. Mann (in literatura germana), Puskin si Lermontov (in literatura rusa) sau spaniolul Espronceda sint citiva dintre cei care au prelucrat motivul faustic; daca ii adaugam si pe compozitorii Gounod, Berlioz, Liszt, Wagner sau pictorii Rembrandt si Delacroix, ne putem forma o impresie clara asupra influentei pe care arta a avut-o in popularizarea numelui Faust si a derivatelor sale.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Felicia : Prenume feminin modern si foarte frecvent in epoca noastra, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Felicia reproduce lat. Felicia, corespondentul mase. ... :

          Felix : Frecvent si modern in epoca noastra, Felix reproduce, prin intermediul formei identice, folosite in apus, numele pers. lat. Felix. Atestat in izvoare inca din ...