Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Fablus
 

   Destul de putin folosit astazi, Fabius, fem. Fabia, reproduce un vechi si frecvent lat. Fabius, nume care arata descendenta din ginta Fabia; Fabiii, care pretindeau ca se trag chiar din Hercule, apar in izvoarele latine cu mult inaintea erei noastre, primul lor reprezentant cunoscut in istorie fiind Quintus Fabius Rullianus, consul in anii 322 si 310 i.e.n., invingator al etruscilor, samnitilor, umbrienilor (celebru este insa Quintus Fabius Maxi-mus, c. 280—203 i.e.n., generalul roman supranumit Gunctator — „Temporizatorul", datorita tacticii de aminare a luptei decisive adoptata de el contra lui Hannibal in cel de al doilea razboi punic). Explicatia gentili-cului Fabius o gasim chiar in opera istoricului Pliniu cel Batrin care deriva numele personal, conform unei vechi traditii, din subst. faba „bob". Desi ar fi posibila si apropierea de unele nume din onomastica etruscilor (de ex. Fapi), specialistii accepta si astazi vechea etimologie sprijinindu-se pe faptul ca antroponimele formate din nume de plante erau obisnuite nu numai la romani, ci si la alte popoare. Cu toate ca Fabius a patruns in onomasticonul crestin, de mult mai multa popularitate s-a bucurat derivatul Fabianus, raspindit mai ales datorita cultului unui martir roman, papa intre anii 236—250. Atestat si in vechile noastre documente, Fabian (astazi mai mult nume de familie, spre deosebire de fem. Fabiana, folosit ca prenume) apare numai in regiunile unde s-a manifestat influenta la-tino-catolica. Fabius si Fabia au fost reintroduse in uz in occident din perioada Renasterii, iar la noi in secolul trecut, odata cu multe alte nume din istoria romana. Un imprumut recent dar putin folosit este fem. Fabiola. # Fr. Fabius, Fabien, Fabian, germ. Fabian/it. Fabio, Fabia, Fabiola, rus. Favii, Fabii, Fabian etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Faur : Vechi si frecvent intr-o vreme in onomastica romaneasca, o dovada in acest sens fiind prezenta lui in toponimie (Faureni, Fauresti, Faurel, Faurei, Fauroaia etc), ... :

          Faustin : Prenume modern imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Faustin, fem. Faustina reproduce lat. Faustinus, fem. Faustina, la origine derivate adjectivale ...