Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Evdochia
 

   Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in -> Eufemia, Eufrosina, Eustatiu etc, si radicalul verbal dok- „a parea bun, a crede, a presupune") si cu sensul „bunavointa". Prin semnificatie si datorita faptului ca a fost purtat de citeva martire din primele secole ale erei noastre, numele se raspindeste repede printre crestini. Desi numele apare si in unele zone din apusul Europei, unde a ajuns prin intermediar latin, se pare ca raspindire mai mare a avut in tarile din rasarit. Intrat in onomastica popoarelor slave (in pomelnicul de la Horodiste — 1484 — sint atestate formele Evdokii, Ovdotii, Udotii), numele ajunge la noi, prima purtatoare a acestui nume fiind probabil sotia lui Stefan cel Mare, fiica marelui cneaz al Kievului, Olelko (bineinteles ca numele este mult mai vechi in onomastica populara, dar referirile noastre au in vedere aparitia in documentele vechi). Multimea formelor si derivatelor care au circulat la noi ne indica frecventa si raspindirea numelui in trecut: Ivdochia, Ivdohia, Evdohia, Dohia, Evda, Edochia, Odochia, Odotie, Dochia — cea mai raspindita forma populara — Doichia, Do-china, Dochita, Chita, Docuta etc. Binecunoscuta din creatia populara este Baba Dochia (in calendarul popular, credinte, legende etc), un fel de zina rea, personificarea iernii care face eforturi pentru a-si prelungi agonia. Credintele in legatura cu Baba Dochia sint cunoscute si la ucraineni si bulgari: zilele de dupa 1 martie (in aceasta zi apare in calendar numele unei martire Evdochia), caracterizate prin fenomene meteorologice contradictorii, sint numite „zilele babei" sau „babele", orice inrautatire a vremii fiind pusa pe seama babei cu noua cojoace, care nu vrea sa lase locul primaverii. Semne ale venirii primaverii si ale trezirii naturii la viata, Ba-bele au probabil la origine vechi credinte pagine, legate de ciclurile vegetatiei, de fenomene atmosferice si astronomice etc. # It. Eudocia, bg. Ev-dokia, Dokia, rus. Evdokia, Avdotia, Avdokia, ucr. Odokija etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Fablus : Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in ... :

          Faur : Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in ...