Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eva
 

   Conform legendei biblice, Eva este numele primei femei. Interpretarea oferita de textul Genezei este de „mama a celor vii" (Septuaginta traduce in acest pasaj numele ebraic prin —> Zoe). Apropierea numelui ebraic Haw-wah de verbul hayah „a trai" nu este insa decit o etimologie populara. Adevarata semnificatie a numelui Eva ramine inca in discutia specialistilor, desi una dintre numeroasele ipoteze propuse pare sa se apropie de adevar (este vorba despre apropierea numelui Evei de cuv. arameean hawwa sau arab. hayya „sarpe, vipera"). Prin intermediul gr. Eua, redat in latina ecleziastica prin Heva iar in vechea slava prin Eva, numele se raspindeste in Europa. Desi unele izvoare hagiografice mentioneaza existenta citorva sfinte si martire crestine cu acest nume (cultul lor fiind insa destul de putin raspindit), prezenta numelui in onomastica contemporana se explica mai mult prin arhicunoscuta legenda biblica si prea putin sau chiar deloc prin valoarea de nume calendaristic. Interesant de amintit este faptul ca peste tot, acolo unde este cunoscut cultul Evei biblice, probabil in amintirea trecerii ei prin paradis, aceasta este considerata patroana gradinarilor. in onomastica noastra, Eva nu a avut si nu are nici in prezent o frecventa prea mare, situatie asemanatoare si altor popoare (se pare ca numele este mai frecvent in rindul protestantilor). imprumutat din secolul trecut pe cale culta din apus, prenumele fem. Evelina, desi nu este la origine decit un derivat diminutival de la Eva, a devenit independent, legatura lui cu numele de baza nemaifiind simtita. # Fr. Eve, Eye-line, engl. Eva, Evelyn, germ. Eva, Evelina, magh. Eva, Evelin, bg., rus. Eva, Evelina. ? Motivul biblic al Evei a avut o lunga si prestigioasa cariera literara. Semnificind crearea si caderea omului, povestea primei femei era aproape nelipsita din prologul misterelor din evul mediu. Eva fiind unul dintre cele mai reale personaje ale acestor vechi manifestatii teatrale (de ex., in cel mai vechi mister cunoscut, Jocul lui Adam, creatie anglo-normanda din sec. 12). Figura simbolica a Evei apare, printre altele, in operele lui H. Grotius, Lope de Vega, J. Milton (in Paradisul pierdut) etc. Iubitorilor muzicii le este cunoscuta o fermecatoare Eva din Maestrii cintareti din Nurenberg de R. Wagner. Eva, sculptura lui Rodin.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Evdochia : Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in ... :

          Fablus : Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in ...