Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eustratie
 

   Raritate in onomastica noastra contemporana, prenumele Eustratie reproduce gr. Eustratios sau Eustratos, ambele fiind forme putin frecvente si tirzii in izvoare. La fel ca si -+ Eufemia, Eufrosina, Eugen, Eustatiu etc, numele in discutie este un compus din eu- „bine" si -stratos „armata". Raspindit prin biserica mai mult in rasaritul Europei si patruns la noi prin intermediar slav, numele este atestat documentar catre finele sec. 15— inceputul sec. 16. Dintre formele care au circulat la noi in trecut (Eistra-tie, Estratie, Strat etc.) cea mai cunoscuta este cu siguranta Istrate, astazi doar nume de familie sau toponim (in derivate). 0 Bg. Evstrati, Estrat, rus. Evstrat etc. O Din istoria culturii romanesti este cunoscut Eustratie logofatul, traducator din greaca al unei lucrari tiparite la Iasi in 1646 sub titlul Carte romaneasca de invatatura.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eva : Conform legendei biblice, Eva este numele primei femei. Interpretarea oferita de textul Genezei este de „mama a celor vii" (Septuaginta traduce in acest pasaj ... :

          Evdochia : Nume foarte frecvent altadata la romani, Evdochia reproduce numele pers. gr. Eudokia, format de la un substantiv cu aceeasi forma (compus din eu- „bine", ca in ...