Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eusebiu
 

   Putin frecvent in onomastica romaneasca, Eusebiu (Eusebie), fem. Eu-sebia, este un imprumut modern din Occident. Prin intermediul formei lat. Eusebius, actualul prenume reproduce un nume pers. gr. Eusebios, fem. Eu-sebia, necunoscut in epoca clasica. Creatie a onomasticii crestine, numele grecesc are la baza adj. eusebes, „evlavios, pios, blind" compus din eu-„bine" (-> Eufemia; Eufrosina; Eugen; Evdochia etc.) si vb. sebo „a pretui, a stima, a onora" (in epoca pagina verbul era folosit cu referire la zei). Din punct de vedere al semnificatiei, numele grecesc isi gaseste un corespondent aproape perfect in lat. Pius, format de la adj. pius, „evlavios, pios" (tot de aici si pietate) si purtat de numerosi papi. Raspindit mai ales in apusul Europei prin cultul numerosilor martiri si sfinti cu acest nume, Eusebiu si Eusebia se generalizeaza in epoca contemporana si prin influenta culta, laica. # It., sp. Eusebio, Eusebia,' magh. Euzebia, bg., rus. Evsevii, Evsevia.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eustatiu : Numele pers. gr. Eustathios (spre deosebire de noi, grecii foloseau si forma fem. Eustathia) este o formatie a onomasticii crestine pe baza adj. eus-tathes „constant, ... :

          Eustratie : Raritate in onomastica noastra contemporana, prenumele Eustratie reproduce gr. Eustratios sau Eustratos, ambele fiind forme putin frecvente si tirzii in izvoare. ...