Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eufrosina
 

   Vechi in onomastica noastra si destul de frecvent si astazi, Eufrosina reproduce un cunoscut nume din mitologia Greciei antice, Euphrosyne sau Eu-phrosyna (corespondentul mase Eufrosin, mult mai rar, corespunde gr. Euphrdsinos). Cunoscuta din Teogonia lui Hesiod, Euphrosyne, fiica lui Zeus si a Eurinomei (Hera), era una dintre cele trei „charite" (romanii, traducind cuvintul grecesc, le numeau „gratii"), vechi zeitati ale vegetatiei, insotitoare ale zeitei dragostei, Afrodita, si simboluri ale gingasiei si farmecului feminin. Numele in discutie avea si are semnificatie clara pentru greci, intrucit masculinul corespunde adj. euphrosynos „vesel, voios, bucuros", iar femininul este identic cu subst. euphrosyne „voiosie, bucurie". Dupa cum usor se poate constata din comparatia cu —>Eufemia; Eugen; Evdochia etc, Euphrosyne este la origine un nume compus din eu- „bun" si phren- „minte, inteligenta" (de fapt, chiar euphrosyne insemna la inceput „intelepciune"). Cu toate ca numele apartine vechii mitologii pagine, el patrunde in onomasticonul crestin si se raspindeste in Europa odata cu cultul martirilor si sfintilor celebrati de biserica. in apusul Europei, unde a fost continuata forma latina a numelui grecesc, Eufrosina nu s-a bucurat de prea mare popularitate si este astazi o raritate. Mai frecvent a fost in rasarit, la greci si slavi, prin intermediul carora, Eufrosin si Eufrosina ajung si ia noi. Multimea variantelor sub care apar cele doua nume in documen- tele noastre, unele si astazi in uz, se explica fie prin influenta limbilor slave vecine, fie prin modificarile suferite pe teren romanesc; Efrosina (apare in documentele moldovenesti din timpul lui Stefan cel Mare si corespunde, in ceea ce priveste reducerea lui eu- la e-, pronuntiei grecesti actuale), Frosina, Frosa, Frosinica, Frosica, Efrusina, Frusina, Ifrosina, Frasina etc, iar pentru masculin Efrosin, Ivrosin, Frosin, Frasin etc Probabil aceleiasi familii ii apartin si vechile nume Sin (de aici toponimul Sinesti), atestat in documentele muntene incepind cu anul 1441 si Sinea (prima aparitie documentara in 1482). Astazi, cind numele nu mai are nici o legatura cu calendarul, sint folosite formele culte Eufrosin si Eufrosina, apropiate de vechea pronuntie greceasca. # It. Eufrosina, magh. Eufro-zina, bg. Efrosina, Efrosenia^ rus. Evfrosin, Efrosinia etc O Iluministul roman Eufrosin Poteca.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eugenia-Eugen : Raspindite in toata Europa si destul de frecvente astazi, Eugen si Eugenia reproduc numele pers. gr. Eugenios, Eugenia, cu rare si tirzii aparitii in izvoarele ... :

          Eusebiu : Putin frecvent in onomastica romaneasca, Eusebiu (Eusebie), fem. Eu-sebia, este un imprumut modern din Occident. Prin intermediul formei lat. Eusebius, actualul ...