Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Esmeralda
 

   Prenume feminin foarte rar astazi in onomastica romaneasca, dar patruns la noi inca din secolul trecut pe cale culta, Esmeralda reproduce numele pers. spaniol Esmeralda (varianta catalana este Esmeragda). Numele spaniol are la baza subst. esmeralda „smarald" si corespunde ca semnificatie si origine unui foarte raspindit si popular nume romanesc Smaranda. Folosit in trecut in mediile cosmopolite (una dintre personajele schitelor lui I. L. Ca-ragiale poarta numele Esmeralde Piscupesco), numele este astazi evitat datorita pretiozitatii sale. O Cu siguranta ca numele a patruns si la noi odata cu cunoscutul roman al lui V. Hugo Notre-Dame de Paris; iubitorilor muzicii le este cunoscuta si opera Esmeralda de A. S. Dargomijski.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eufemia : Din ce in ce mai rar in onomastica contemporana, Eufemia reproduce numele pers. gr. Euphemia, atestat destul de tirziu in izvoarele grecesti; mult mai vechi si ... :

          Eufrosina : Vechi in onomastica noastra si destul de frecvent si astazi, Eufrosina reproduce un cunoscut nume din mitologia Greciei antice, Euphrosyne sau Eu-phrosyna (corespondentul ...