Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ernest
 

   Prenume masculin patruns in onomastica noastra inca din secolul trecut, pe cale culta, Ernest corespunde unui nume vechi germanic Ernust, atestat inca din sec. 8. Spre deosebire de marea majoritate a antroponimeloi germanice compuse, Ernust este un nume simplu care are la baza subst. Ernust „razboi, lupta". Atestat mai tirziu si sub formele Ernist, Arnost si Ernest, vechiul nume germanic are astazi forma Ernst, aceeasi evolutie suferind-o si substantivul comun care i-a stat la baza, devenit Ernst. Modificarea formala a fost insotita si de una semantica, Ernst semnifi-cind astazi „seriozitate, serios". Dintre formele mai vechi ale numelui amintite mai sus se pare ca cea mai frecventa era Ernest, latinizata in evul mediu in Ernesto, gen. Ernestonis. Forma latinizata este preluata de limbile romanice din apusul Europei, destul de tirziu insa (in franceza numele nu este mai vechi de sec. 16, iar in italiana pare a fi imprumutat din franceza). Desi in mod teoretic exista si alte posibilitati, romanii par a fi imprumutat numele din franceza. Daca prenumele masculin este destul de rar in onomastica actuala (fem. Ernesta pare nefolosit), ceva mai frecvent este derivatul fem. Ernestina, care pare mult mai obisnuit datorita asemanarii sale cu foarte multele prenume actuale terminate in -ina. Desi Ernest apare in unele izvoare hagiografice ca nume al unui martir si al unui sfint, el este astazi considerat ca totalmente laic. # Engl. Ernest, fr. Ernest, germ. Ernst, Erna, Ernestine, it. Ernesto, Ernesta, Ernestina, magh. Erno, Erneszta si Ernesztina, bg. Ernest, rus. Ernest etc. O Scriitorul american Ernest Hemingway.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Esmeralda : Prenume feminin foarte rar astazi in onomastica romaneasca, dar patruns la noi inca din secolul trecut pe cale culta, Esmeralda reproduce numele pers. spaniol ... :

          Eufemia : Din ce in ce mai rar in onomastica contemporana, Eufemia reproduce numele pers. gr. Euphemia, atestat destul de tirziu in izvoarele grecesti; mult mai vechi si ...