Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ema (Emma)
 

   Hipocoristic obisnuit astazi pentru Emanuela sau Emilia, prenumele fem. Ema poate fi si un imprumut recent din onomastica occidentala, in care caz originea sa este cu totul alta. Frecvent in apusul Europei, Emma apartine antroponimici germanice si este corespondentul mase. Immo, atestat inca din sec. 7. Tocmai vechimea acestui Immo si faptul ca este un nume simplu (spre deosebire de marea majoritate a compuselor germanice) pun probleme deosebit de dificile in gasirea unei solutii etimologice satisfacatoare. Dintre numeroasele si diferitele ipoteze propuse de specialisti (un cuvint din limbajul copiilor, paralel cu germ. amme „doica"; un derivat din nordicul imr „lup"; un hipocoristic pentru —> Amalia etc), este de mentionat aceea care vede in Immo un hipocoristic al unui compus cu Irmin — element frecvent in onomastica germanica si identic cu numele vechiului zeu germanic al fortei (irmin „puternic, grandios, proeminent"). Acceptind aceasta etimologie, sprijinita si de faptul ca astazi Emma sau Imma sint hipocoristice obisnuite in germana pentru Irmingarde, Irimin-fride etc. (inca din sec 8 apare in documente o persoana numita „Immo sau Irminfrid"), Emma trebuie considerat un vechi nume teoforic pa-gin care a patruns in onomasticonul crestin (la catolici era raspindit cultul unei contese din sec. 10—11). Pastrat in Occident prin traditie si calendar, Emma se raspindeste in toata Europa, pe cale culta, in epoca moderna. ? La popularizarea numelui a contribuit si cunoscutul roman al lui G. Flaubert, Doamna Bovary, a carui eroina este Emma Bovary.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Emanuel : Nume vechi in onomastica noastra si cu o frecventa destul de mare, Emanuel — fem. Emanuela corespunde unui vechi nume biblic Immanuel. incadrat in bogata serie ... :

          Emil : Prenume frecvente astazi, Emil si Emilia corespund unor foarte vechi nume gentilice romane. Aemilia era la Roma una dintre cele mai vechi si stralucite ginti patriciene, ...